Brdo Vrmac, akcija / - SZS KOTOR
06/11/2023 u 16:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kotorska služba spasila turistu sa brda Vrmac

Karakteristično za ovu intervenciju jeste da je čovjek, iako smo preko OKC-a tražili da stupe u kontakt sa njim i da traže od njega da se ne pomijera, stalno mijenjao poziciju, naveo je komandir SZS Maksim Mandić

Služba zaštite i spašavanja (SZS) Kotor minulog vikenda spasila je državljanina Novog Zelanda koji se tokom planinarenja izgubio na brdu Vrmac.

Komandir SZS-a Maksim Mandić kazao je za Radio Kotor da se turista žalio da ne može da nađe put i da ga treba spustiti.

- Uputili smo šest vatrogasaca. Karakteristično za ovu intervenciju jeste da je čovjek, iako smo preko OKC-a tražili da stupe u kontakt sa njim i da traže od njega da se ne pomijera, stalno mijenjao poziciju. To nam je izuzetno otežavalo pronalaženje, pa smo iz tog razloga aktivirali dron sa termovizijskom kamerom. Locirali smo ga i pronašli oko 20 časova. Nalazio se daleko van staze u nepristupačnom dijelu Vrmca, kazao je Mandić, dodajući da je spasiocima bilo potrebno oko dva sata da osobu spuste do Gornjeg Stoliva.

Podsjeća da su inostrani turisti i tokom ljetnjih mjeseci odlazili u planinarenje bez adekvatne opreme, pri čemu o svojoj namjeri nisu obavještavali vlasnike smještaja.

- Dok se nešto ne uradi sistemski, mislim da je svaka priča o kažnjavanju i naplatama ovakvih intervencija suvišna, konstatuje Mandić.

Apeluje na izdavaoce privatnog smještaja i hotelijere na području grada da svojim gostima koji namjeravaju da idu na planinarenje ukažu na potrebu korištenja adekvatne opreme i angažovanje stručnog vodiča.

- Da im skrenu pažnju da je odlazak na planinarenje, odnosno na hajking, kako se popularno zove, bez adekvatne opreme nemoguće i da stvara problem, kako lokalnoj Službi zaštite i spašavanja, tako i njima, jer se nerijetko događa da moraju da ostanu cijelu noć, poručio je Mandić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 03:24