/ - SA DOGAđAJA
23/11/2022 u 12:43 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Kovačević: Poseban fokus treba usmjeriti na borbu protiv kriminala i terorizma

Učesnici su bili predstavnici bezbjednosnog sektora regiona Zapadnog Balkana i država članica EU, kao i nacionalni koordinatori za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije

Državni sekretar Slobodan Kovačević učestvovao je na konferenciji posvećenoj bezbjednosnoj saradnji na Zapadnom Balkanu

-Savremeno doba nameće potrebu da države zajednički rade na borbi protiv bezbjednosnih prijetnji, a poseban fokus treba usmjeriti na borbu protiv organizovanog kriminala i terorizma, čiji oblici djelovanja i metode postaju sličniji, a saradnja onih koji se bave ovim aktivnostima sve efikasnija. Danas se suočavamo sa terorističkim organizacijama koje zbog potreba finansiranja imaju razvijenu klasičnu kriminalnu djelatnost- istakao je  državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova, Slobodan Kovačević na sedmoj Regionalnoj bezbjednosno-koordinacionoj konferenciji na temu „ Bezbjednosna saradnja na Zapadnom Balkanu – Izazovi i lekcije od pandemije do rata u Ukrajini- koja je održana u Rimu 17-18. novembra.

-EU i Zapadni Balkan dijele mnoge bezbjednosne prijetnje počev od radikalizacije, nasilnog ekstremizma i povratka stranih terorističkih boraca, do neregularnih migracija, organizovanog kriminala, korupcije, dezinformacija i sajber-napada. Zajednički prioriteti potvrđeni su ratom u Ukrajini, kao i ključna uloga Zapadnog Balkana u očuvanju mira i stabilnosti na istočnim granicama Evrope, poručeno je na konferenciji.

Cilj ovogodišnje konferencije bio je pružanje doprinosa u suočavanju sa izazovima koji sa sobom nose pandemija virusa Covid 19 i rat u Ukrajini, kao i uspostavljanje dijaloga između relevantnih aktera u cilju koherentnog, proaktivnog i pravovremenog odgovora. Posebna pažnja je bila posvećena sljedećim temama: energetskoj bezbjednosti na Zapadnom  Balkanu; uticaju rusko - ukrajinskog rata na ekstremističke i terorističke pokrete; transnacionalnom organizovanom kriminalu u međunarodnim kriznim scenarijima; saradnji, dostignućima i izazovima u borbi protiv neregularnih migracija na Zapadnom Balkanu kao i sajberkriminalu – zaštiti kritične infrastrukture.

Učesnici su bili predstavnici bezbjednosnog sektora regiona Zapadnog Balkana i država članica EU, kao i nacionalni koordinatori za borbu protiv terorizma, nasilnog ekstremizma i radikalizacije.

Organizator konferencije je Regionalni savjet za saradnju (RCC) u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Italije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 15:49