Prajd, Parada ponosa / - SRDJAN DJIDJO BOLJEVIC
08/06/2022 u 12:21 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛГБТ Форум Прогрес тужио државу Црну Гору

Наводи се да је тужба поднијета због немогућности црногорских држављана да остваре право уписа истополних партнерстава склопљених у иностранству у матични регистар у Црној Гори, иако Закон о животном партнерству то право предвиђа

ЛГБТ Форум Прогрес поднио је тужбу због дискриминације против државе Црне Горе, у вези са дискриминаторном примјеном Закона о животном партнерству лица истог пола, саопштено је из те невладине организације.

Наводи се да је тужба поднијета због немогућности црногорских држављана да остваре право уписа истополних партнерстава склопљених у иностранству у матични регистар у Црној Гори, иако Закон о животном партнерству то право предвиђа.

Како су навели из Прогреса, таква ситуација, настала усљед неусклађености низа кључних закона са тим актом, превасходно Закона о матичним регистрима, произвела је очигледну и недвосмислену дискриминацију на штету истополних парова који се налазе у таквој ситуацији и тужиоца у овом случају, како по основу сексуалне оријентације, тако и по основу животног партнерства.

- Околности случаја ове тужбе и стања бесправља које сада постоји у нашем систему недвосмислено указују да црногорски приступи и процедуре око усвајања Закона нијесу донијеле погодности за истополне заједнице, иако је то било „замишљено“ и обећавано са свих државних адреса, каже се у саопштењу.

Наводи се да такав приступ није показао ни сврсисходне бенефите за црногорске држављане, нити флексибилност примјене Закона која је била пријеко потребна.

ЛГБТ Форум Прогрес је, како су казали из те НВО, у тужби представио детаљне аргументе и указао на кључне чињенице везане за насталу ситуацију, и доказао потпуну неизвјесност примјењивости Закона у овом и сличним случајевима.

Према њиховим ријечима, држава је пропустила да предвиди правне ефекте у односу на стварне предуслове и показала да није бринула о правним, системским и институционалним слабостима, што је створило дискриминацију.

Из ЛГБТ Форума Прогрес су казали да чињеница да су надлежне институције, намјерно или не, пропустиле да усвоје одговарајућа подзаконска акта и ускладе све релевантне законе потребне за несметано спровођење Закона, јасно указује на то да је дошло до стварања правне несигурности.

„А да су такве настале околности оштро супротстављене и Уставним гаранцијама једнакости, равноправности, владавини права, правној сигурности, забрани дискриминације, супремацији међународног права и свим другим међународним конвенцијама“, додаје се у саопштењу.

На тај начин, како се наводи, држава Црна Гора не само што је успоставила збуњујућу, апстрактну и сложену структуру одлучивања без преседана, већ је пропустила и да успостави правичну равнотежу према члану 8 Европске конвенције за заштиту људских права.

Тиме је, сматрају у ЛГБТ Форуму Прогрес, држава показала да није успјела да обезбиједи конкретан, извјестан и намјеравани правни оквир за признавање и заштиту истополних заједница, али и гарантованог права о једнакости свих пред законом.

„Сматрамо да је сада обавеза судске гране власти да исправи неправду коју су починиле и активно чине извршна и законодавна власт“, казали су из те НВО.

Како су навели, држава Црна Гора је, просто речено, кроз системско и систематско игнорисање основних људских права истополних партнера и уопште ЛГБТИ заједнице, довела до постојања већег степена дискриминације сада, него што је то био случај прије усвајања Закона.

Из ЛГБТ Форума Прогрес су казали да ће црногорску јавност благовремено обавјештавати о току судског поступка и његовим исходима.

 - Који ће, уколико тужба буде усвојена, донијети промјене које ће представљати кључну прекретницу, не само за истополне заједнице, већ и односу на положај и људска права ЛГБТИ особа у Црној Гори, додаје се у саопштењу.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 17:27