Ervin Ibrahimović / - FOTO: DAN
05/04/2024 u 18:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ibrahimović: 32 godine od opsade Sarajeva, u Gazi se dešava isto, glad i žeđ ne smiju biti oružje

Opsada Sarajeva počela je 5. aprila 1992. godine, jedna od najdužih u novijoj istoriji ratovanja, saopštio je predsjednik Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović.

- Tokom 1.425 dana opsade grada, građani Sarajeva bili su izloženi konstantnom granatiranju i snajperskoj paljbi, a humanitarnu pomoć bilo je skoro nemoguće dostaviti. Hiljade ubijenih i ranjenih, među kojima značajan broj djece, trebali su biti opomena čovječanstvu. Međutim danas, 32 godine kasnije, u skoro identičnoj situaciji nalaze se stanovnici Gaze, izloženi neselektivnom granatiranju i suočeni sa teškom krizom gladi i žeđi, zbog blokade dostavljanja humanitarne pomoći, posebno nakon napada na humanitarne konvoje, kojima se zastrašuju humanitarni radnici i obeshrabruju humanitarne organizacije da im dostave hranu, vodu i najosnovnije medicinske potrepštine. naveo je Ibrahimović

image

Sarajevo/Gaza

- BS

Kako je istakao, svijet, a posebno organizacija Ujedinjenih nacija, ima civilizacijsku obavezu da se suprotstavi pretvaranju gladi i žeđi u oružje i da hitno preduzme učinkovite mjere u pravcu hitnog zaustavljanja agresije na Gazu i uspostavljanja humanitarnih koridora za dostavljanje humanitarne pomoći stanovnicima Gaze, posebno u toku mjeseca Ramazana i u susret predstojećem Bajramu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 18:38