Potrošnja budžeta uoči parlamentarnih izbora / - MANS
20/07/2023 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MANS: Rasla potrošnja budžeta uoči parlamentarnih izbora, MUP tri puta povećao isplate ugovora o djelu

Mjesečni plan potrošnje državnog budžeta utvrđuje Ministarstvo finansija na početku fiskalne godine, a Zakon u članu 38 zabranjuje budžetskim korisnicima da tokom izborne kampanje troše više od propisanog limita

Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za prihoda i carina, Fond PIO, Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, te Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja, neke su od državnih institucija koje su tokom juna u kojem su održani vanredni parlamentarni izbori, trošile više od plana, odnosno probile mjesečni limit potrošnje definisan Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, saopštili su iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

Mjesečni plan potrošnje državnog budžeta utvrđuje Ministarstvo finansija na početku fiskalne godine, a Zakon u članu 38 zabranjuje budžetskim korisnicima da tokom izborne kampanje troše više od propisanog limita.

- MUP Crne Gore je u junu potrošilo oko deset miliona eura, što je čak dva miliona više od zakonom propisanom limita. Analiza mjesečne potrošnje ovog ministarstva pokazuje da je najveća prekoračenja uključuju isplatu neto zarada, troškove sudskih postupaka, ali i isplate ugovora o djelu za koje je MUP tokom juna izdvojio 156 hiljada eura, što za 120 hiljada više od mjesečnog limita -  naveli su iz MANS-a.

Kako su naveli, Uprava prihoda i carina je u junu potrošila blizu 3,5 miliona eura, što je za dva miliona eura više od limita koji propisuje Zakon. Podaci o potrošnji ove institucije pokazuju da je najveće prekoračenje ostvareno na poziciji neto zarade gdje je potrošen milion eura više od limita, dok je za konsultantske usluge izdvojeno blizu 900 hiljada eura više od mjesečnog budžeta. Uprava prihoda i carina je duplirala i plaćanja po osnovu ugovora o djelu, pa je tako tokom juna ukupno potrošeno 76 hiljada eura.

- Uprava za izvršenje krivičnih sankcija (UIKS) je tokom juna potrošila 1,8 miliona eura, što je za oko 780 hiljada eura preko zakonom definisanog mjesečnog limita. Analiza potrošnje pokazuje da je UIKS u junu duplirao isplatu neto zarada, a da je sa budžetske linije „ostalo“ potrošeno 243 hiljade eura, što je takođe duplo više od mjesečnog limita. UIKS je u istom periodu po osnovu ugovora o djelu isplatio 100 hiljada eura, dok je zakonski limit iznosio oko 52 hiljade - navodi MANS u saopštenju.

MANS će nadležnoj Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) podnijeti inicijative zbog sumnje da su državne institucije prekršile Zakon o finansiranju političkih subjekata i izborih kampanja i tražiti da se one procesuiraju bez odlaganja.

- Ovi podaci nažalost pokazuju da smo i tokom posljednih parlamentarnih izbora imali raširenu praksu kršenja Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, naročito u dijelu koji se tiče moguće zloupotrebe državnih fondova.

Nastavak ovakvog trenda je dijelom uslovljen neadekvatnim institucionalnim odgovorom i nedovoljno kreirane prekršajne prakse koja bi trebala da motiviše državne institucije da svoje ponašanje usklade sa zakonima koji uređuju izborni proces - navode iz MANS-a.

Kompletna analiza za ostale budžetske korisnike je dostupna na ovom linku: https://www.cistakampanja.me/povecanje-potrosnje-u-junu/ 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. decembar 2023 04:31