Milorad Marković / - FOTO: TUžILATVO
07/04/2024 u 13:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Marković dostavio upustva: Tužilaštva hitno da intenziviraju rad na slučajevima napada na novinare

Vrhovni državni tužilac (VDT) Milorad Marković dostavio je svim državnim tužilaštvima obavezujuće uputstvo za postupanje u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistva novinara i napada na imovinu medija.

- Uputstvom, koje je izrađeno nakon detaljne analize dosadašnje prakse, državna tužilaštva obavezuju se da hitno intenziviraju rad u predmetima formiranim povodom napada na novinare i imovinu medija, a rukovodioci državnih tužilaštava da, u predmetima u kojima izviđaji/istrage neopravdano dugo traju, daju pisana obavezujuća uputstva postupajućim državnim tužiocima- saopšteno je iz VDT-a.

Kako se navodi, rukovodioci su dužni da u predmetima u kojima je nastupila zastarjelost krivičnog gonjenja zatraže od postupajućih državnih tužilaca detaljno izjašnjenje o razlozima zbog kojih je nastupila zastarjelost i o tome obavijeste vrhovnog državnog tužioca.

- Istovremeno, uputstvom VDT-a, postupajući državni tužioci obavezuju se da neposredno rukovode uviđajem i da u toku trajanja postupka aktivno sarađuju sa oštećenima i ujedno ih obavještavaju o svim preduzetim radnjama. Na osnovu uputstva vrhovnog državnog tužioca, rukovodioci državnih tužilaštava dužni su da, nakon dostavljanja izvještaja o radu Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija (Komisija), u roku od 7 dana, Vrhovnom državnom tužilaštvu dostave komentare na preporuke Komisije- navodi se u saopštenju.

Vrhovni državni tužilac je, zaključuju, odredio koordinatora za praćenje primjene Uputstva i saradnju sa Komisijom.

Izvještaj Savjeta Evrope: Zabrinjavajuća sigurnost novinara u Crnoj Gori



Tužiteljka i vještak procjenjuju koje tragove treba dopunski vještačiti u slučaju ubistva Duška Jovanovića

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:41