Rožaje protest / - FOTO: RTV ROžAJE
29/03/2024 u 17:39 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MERT o protestu zbog deponije u Rožajama: Pozivamo lokalnu samoupravu na dijalog

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera pozvalo je danas građane Rožaja na dijalog nakon protesta koji su organizovali sa zahtjevom da se deponija Mostina izmjesti sa tog lokaliteta.

MERT u saopštenju navodi da taj problem datira već 11 godina i napominju da su jedinice lokalnih samouprava nadležne za upravljenje komunalinim otpadom na teritoriji opština. 

"Euromost" podržao protest u Rožajama: Hitno rešavati probleme svih deponiјa

- Naime, polazeći od činjenice da je Zakonom o upravljanju otpadom lokalna samouprava (LS) nadležna za upravljanje komunalnim otpadom, Opština Rožaje je 2013. godine donijela Odluku o načinu privremenog skladištenja komunalnog otpada i uslovima zaštite životne sredine i zdravlja ljudi, kojom je lokacija Mostina određena za privremeno skladištenje komunalnog otpada. Ne želeći da vjerujemo u nedobronamjernost navoda da nijesmo dovoljno posvećeni razvoju sjevera, ali uz uvažavanje da svako ima pravo da kritikuje, moramo istaći da je nerealno očekivati da za par mjeseci riješimo sve nagomilane probleme koje smo naslijedili preuzimajući resor turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera - navode iz ovog resora.

Kako kažu, u prilog njihovoj posvećenosti i naporima u rješavanju problema, kako sjevera tako i ostalih djelova Crne Gore, Ministratsvo turizma, ekologija, održivog razvoja i razvoja sjevera u posljednje vrijeme intezivno radi na pripremi Studije izbora adekvatne lokacije regionalnog centra za upravljenje otpadom za sjeverni region, koji je po osnovu Državnog plana upravljanja otpadom predviđen u Opštini Bijelo Polje.

- Istim Planom je u Opštini Rožaje predviđena izgradnja transfer stanice sa sortirnicom otpada. Kao potvrda navedenom, stoji činjenica da Predlog novog zakona o upravljanju otpadom čeka skupštinsko izglasavanje - navode.

Na čelu sa resornim ministrom, Vladimirom Martinovićem, spremni su, kažu, na dijalog sa svim lokalnim samoupravama, sjevernim, centralnim i južnim, a sve u cilju konačnog rješavanja dugogodišnjih problema

Takođe, obavještavaju javnost da će Agencija za zaštitu životne sredine već u ponedjeljak, shodno Zakonu o odgovornosti za štetu životnoj sredini, izaći na teren, utvrditi tačno stanje i na osnovu toga sačiniti zapisnik i pokrenuti postupak utvrđivanja štete ili neposredne opasnosti po životnu sredinu.

- Ovim putem pozivamo i lokalnu samoupravu na dijalog i pristupanju rješavanju ovog problema u cilju izbora adekvatne lokacije - poručuju iz Ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 15:30