/ -FOTO: DAN, Arhiva
08/03/2023 u 06:31 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ministarstvo obećalo da će da radi projekat za novi dom u Nikšiću

Predstavnica studenata požalila se na uslove u hotelu "Onogošt", tvrdeći da zajedničke prostorije u hotelu ove godine niko nije čistio

Iz Ministarstva prosvjete tvrde da je kapitalnim budžetom za 2023. godinu planirana izrada tehničke dokumentacije idejnog projekta i izrada idejnog projekta za novi dom, što je prvi korak ka izradi novog studentskog doma u Nikšiću.

Oni su na pitanja "Dana" poručili da će tokom ljeta uslijediti rekonstrukcija menze u nikšićkom domu.

Studenti iz Doma studenata u Nikšiću za danas su najavili protest ispred hotela "Onogošt", gdje je smješteno njih 260. Tokom protesta krajem prošle sedmice, oni su zahtijevali bolje uslove u domu, ali i u hotelu, povećanje kapaciteta menze gdje se hrani 800 visokoškolaca, a predviđena je za 200.

– Prošle nedjelje, ministar prosvjete Miomir Vojinović i generalni direktor Direktorata za visoko obrazovanje Goran Radević sa saradnicima, održali su radni sastanak sa direktoricom JU Dom učenika i studenata »Braća Vučinić« u Nikšiću Mirjanom Spasojević, predstavnikom Studentskog parlamenta Filipom Vujovićem, organizatorom protesta studenata Marijom Marković i predstavnikom Studentskog doma Jovanom Pejovićem. Na sastanku je dogovoreno da se tokom ljeta poveća kapacitet i izvrši rekonstrukcija menze i kuhinje u domu, za šta je Ministarstvo obezbijedilo sredstva. Ministarstvo je preuzelo obavezu da razgovara sa vlasnikom privatnog doma, jer se trenutna situacija ne odnosi na rad sadašnje administracije Ministarstva. Ono što prema informacijama koje imamo iz Doma možemo potvrditi, jeste da studenti sada imaju redovno snadbijevanje toplom vodom i grijanjem a higijena je od februara mjeseca podignuta na značajno viši nivo- saopšteno je iz tog resora.

Oni nijesu odgovorili na pitanje koliko godišnje državu košta smještaj 260 studenata u hotelu.

Predstavnik studenata Marija Marković kazala je na protestu prošle sedmice da se najveći problemi odnose na uslove života studenata u hotelu "Onogošt".

- Prvo i najvažnije pitanje jeste pitanje ugovora sa hotelom "Onogošt" koje je osmišljeno kao privremeno rješenje koje traje 20 godina. Ti ljudi nemaju upravu, nemaju ništa od onoga što se nalazi u ugovoru. Tražili smo danas na sastanku sa ministrom prosvjete i dobili informaciju da je taj ugovor strogo povjerljiv – kazala je Marković.

Ona je istakla da zajedničke prostorije u hotelu ove godine niko nije čistio.

– Tek prije mjesec dana, kada smo digli pobunu, zaposlena je jedna žena koja čisti od prvog do sedmog sprata. Ni na jednom spratu ne postoji kanta za smeće. Dan nakon što smo se žalili za grijanje, zakačene su redom od prvog do sedmog sprata prijeteće poruke da će sobe 109, 108, 110, 111 biti sankcionisane ukoliko nastave da, zamislite, bacaju opuške na travnjak ispred Onogošta. Ti opušci su tu već dvije godine – kazala je Marković.

Po njenim riječima, problem je i grijanje na fakultetima.

– U decembru i januaru ovd‌je se možda ukupno pet dana upalilo grijanje, zbog čega su neki profesori bili prinuđeni da predavanja održe onlajn ili da odlažu predavanja, a mnogi studenti nisu ni htjeli da dolaze da slušaju u slušaonicama u kojima je nemoguće slušati predavanje – istakla je Marković.

Ona je kazala da žele hitne odgovore i preuzimanje odgovornosti nadležnih.

– Tražimo i proširenje kapaciteta menze. Hoćemo tačan datum kad će se to desiti. Кad ćemo dobiti menzu restoran, prostoriju u kojoj se može nahranii 800 studenata koji se sad hrane u menzi koja je kapaciteta 200 ljudi. Ta menza je napravljena 1969. godine i od tada ništa nije urađeno. Tražimo uvid u budžet koji daje Ministarstvo – kazala je Marija Marković.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 07:06