18/12/2023 u 08:18 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Monstat: Popisano 564.370 građana, raskinut ugovor sa 16 popisivača

Razlozi koji su uslovili produženje popisa su otežani zimski uslovi rada, posebno u ruralnim područjima, kao i nedovoljan broj popisivača u pojedinim opštinama što je za posledicu imalo nešto sporiju dinamiku popisivanja odnosu na prethodnu sedmicu

Uprava za statistiku, Monstat, saopštila je da je na današnji dan, popisano 564.370 lica, 181.497 domaćinstava i 308.484 stanova.

- Vlada Crne Gore je Uredbom o izmjeni uredbe o utvrđivanju perioda sprovođenja popisa stanovništva, domaćinstava i stanova i referentnog momenta popisa, produžila period sprovođenja popisa do 28.decembra. Razlozi koji su uslovili produženje popisa su otežani zimski uslovi rada, posebno u ruralnim područjima, kao i nedovoljan broj popisivača u pojedinim opštinama što je za posledicu imalo nešto sporiju dinamiku popisivanja odnosu na prethodnu sedmicu. Poslednjih dana, što je u javnosti komunicirano, zabilježena je teža nepravilnost u procesu popisivanja, kako kod popisivača tako i kod instruktora, a odnosi se na korišćenje “piši briši” olovaka. U vezi sa ovim slučajem, a nakon objavljenog saopštenja Uprave za statistiku o Postupanju popisivača suprotno uputstvu za popisivanje, uslijedio je raskid ugovora sa jednim instruktorom i 16 popisivača zbog korišćenja istih, a dalje kontrole su u toku- navodi se u saopštenju.

image
- MONSTAT

U cilju sagledavanja činjenica i dobijanja konačnih nalaza u ovom postupku, u proces su uključeni relevantni nadležni organi i vrši se dodatna kontrola vjerodostojnosti podataka.

- Uprava za statistiku podržava nadležne organe da postupe u skladu sa svojim nadležnostima i sankcionišu svaku lošu namjeru ukoliko se ista utvrdi. Takođe, osuđujemo zloupotrebu objave identiteta osoba u vezi sa ovim slučajem i nepoštovanje principa povjerljivosti u dijelu čuvanja podataka koja su se u postupku saznala. Naglašavamo da ovaj slučaj ni na jedan način ne može da ugrozi dalji proces popisivanja, tim prije sto je Uprava za statistiku dodatno pojačala kontrole kao i zbog činjenice da državni instruktori Uprave za statistiku profesionalnim i odgovornim radom, svakodnevno kontrolišu rad instruktora i popisivača, provjeravajući popisne listiće i vjerodostojnost podataka na njima- navodi se u saopštenju.

image
- MONSTAT

Sva angažovana lica u popisu koja vrše popisne aktivnosti u suprotnosti sa Zakonom snosiće  zakonsku odgovornost.

- Zbog svega navedenog, molimo građane i javnost na razumijevanje i informišemo ih da je Uprava za statistiku preduzela sve aktivnosti i uspostavila dodatne mehanizme kontrole u cilju zaštite njihovih podataka, što je u skladu sa preporukama Agencije za zaštitu ličnih podataka- navodi se u saopštenju.

image
- MONSTAT

U cilju blagovremenog i potpunog popisivanja, pozivaju građane da svojom zainteresovanošću doprinesu procesu, kontaktirajući info centar Uprave za statistiku ili opštinsku popisnu komisiju u slučaju da ih popisivači još uvijek nijesu posjetili.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 23:48