Министарство здравља (илустрација) / - АРХИВА
15/01/2024 u 14:49 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

MZ: Raspisani tenderi za zdravstvo vrijedni preko pet miliona eura

Nabavkom linearnog akceleratora za KCCG, vrijednosti 3.9 miliona eura, dobićemo najmoderniji uređaj sa kojim će biti unaprijeđene procedure zračenja, uvedene nove tehnike, kao i smanjena potreba za liječenjem pacijenata u inostranstvu

Ministarstvo zdravlja saopštilo da su raspisani krajem prošle godine tri tendera vrijedna preko pet miliona eura za izgradnju i adaptaciju objekata zdravstva, kao i nabavku medicinske opreme.

Tenderi se odnose na nabavku linearnog akceleratora za potrebe Kliničkog centra Crne Gore, adaptaciju doma zdravlja u Budvi i izgradnju radiološkog odjeljenja u domu zdravlja u Plavu, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Za linearni akcelerator u KCCG izdvojeno je 3.9 miliona eura, precizira se u saopštenju.

- Vrijednost nabavke lineranog akceleratora za potrebe najveće zdravstvene ustanove u zemlji iznosi 3.9 miliona eura sa PDV-om. Nabavkom ovog aparata dobićemo najmoderniji i najnoviji uređaj sa koijim će biti značajno unaprijeđene procedure zračenja, uvedene nove tehnike, a posebno je važno što će dostupnošću ovih procedura u našoj zemlji biti smanjena potreba za slanjem naših pacijenta na tretmane u inostranstvo - 

U KCCG trenutno su u upotrebi dva aparata (linerana akceleratora), a nabavkom još jednog povećaće se kvalitet usluga, kao i mogućnost tretiranja većeg broja pacijenata.

Realizacijom projekta adaptacije doma zdravlja u Budvi, koja će koštati 1.2 miliona eura, ova ustanova će prerasti u savremenu funkcionalnu organizaciju po blokovima.

-To znači da će u jednom bloku biti smještene specijalističke ordinacije (oftalmologija, medicina rada, internistička, pulmolog, stomatolog). Tako smještene specijalističke ordinacije imaće zajedničku savremenu dijagnostičku ordinaciju koja bi im bila od izuzetnog značaja. U drugom bloku je predviđena ginekološka ordinacija po najsavremenijim standardima kako bi zadovoljila potrebe doktora i pacijenata - navodi se u saopštenju.

Poseban, jedinstveni blok činiće Služba za epidemiologiju i mikrobiološka ordinacija, dok bi zaseban, treći odjel, bio namijenjen prostorijama za upravu i menadžment ustanove.

Realizacija projekta podrazumijeva najsavremeniju opremljenost ovih prostorija, ističe se u dopisu.

Tenderski postupak raspisan je i za izgradnju radiološkog odjeljenja Doma zdravlja Plav, čija vrijednosti iznosi 400.000 eura Izgradnjom novog Rtg odjeljenja ova ustanova dobiće zasebnu zgradu u prizemlju za radiološku dijagnostiku, sa novom opremom. Ovo odjeljenje će značajno unaprijediti uslove za rad medicinskog osoblja a pacijentima pružiti dostupnu i kvalitetnu dijagnostiku, ističe se u saopštenju.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 10:29