фото: УН / - фото: УН
27/10/2021 u 12:34 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

На сваки долар уложен у рјешавање климатске кризе у најсиромашнијим земљама свијета, четири иду за фосилна горива

- Укидање субвенција за фосилна горива би, стога, лако могло да постане и стратегија која може довести до пада прихода и енергетског осиромашења које настаје због високих цијена неконтролисане и/или увезене енергије - наводе из УНДП-а

Програм Уједињених нација за развој покренуо је глобалну кампању „Не бирајте изумирање“, чији је циљ подизање свијести о штетним ефектима које субвенције за фосилна горива имају на људе и планету, саопштено је из Канцеларије УНДП-а у Црној Гори.

 - Свијет годишње троши невјероватних 423 милијарде долара за субвенције за фосилна горива. То је четири пута више од износа који је потребан сиромашним земљама како би кренуле у борбу са климатским промјенама, и једно је од кључних отворених питања уочи глобалне Конференције УН о клими – ЦОП26, која се одржава сљедеће седмице у Глазгову- наводе они.

У  новом истраживању Програма Уједињених нација за развој (УНДП), наводи се да је износ који се троши на ове субвенције довољан да покрије трошкове вакцинације против ЦОВИД-19 за сваку особу на планети, а такође је и три пута већи од годишњег износа средстава потребних за искорјењивање екстремног сиромаштва у свијету.

 - Према подацима које је недавно објавио Међународни монетарни фонд (ММФ), када се у ове субвенције урачунају индиректни трошкови, укључујући и трошкове везане за животну средину, износ се повећава на скоро 6 милијарди долара. Анализа УНДП-а указује да ова средства свих грађана - пореских обвезника, у ствари продубљују неједнакости и стоје на путу климатској акцији - наводе они.

Извјештај је објављен уочи предстојећих Г20 и ЦОП26 састанака, у тренутку када економисти, креатори политика, као и ММФ и Свјетска банка, све више указују на потребу реформе субвенција за фосилна горива.

 - Пандемија ковид-19 разоткрила је застарјеле аспекте глобалне економије. То значи да свијет наставља да троши милијарде долара на субвенције за фосилна горива, док стотине милиона људи живи у сиромаштву, а климатска криза постаје све видљивија. Стога се морамо запитати да ли су субвенције за фосилна горива рационалан начин трошења јавног новца - рекао је Аким Штајнер, администратор УНДП-а.

Најзаслужнији за ову ванредну климатску ситуацију је енергетски сектор, на који отпада 73% емисија гасова са ефектом стаклене баште, које производе људи. У Црној Гори удио енергетике у укупним емисијама износи 74,5%.

 - Реформа система субвенција за фосилна горива директно би допринијела смањењу емисије угљендиоксида,  и  односно здрављу и добробити људи. Ова реформа је први корак ка исправном начину одређивања цијена енергије – оном који одражава „истинске“ и пуне трошкове и посљедице које употреба фосилних горива има за друштво и животну средину - оцијењују из Канцеларије УНДП-а.

Анализа УНДП-а, с друге стране, показује и како реформа субвенција за фосилна горива може бити неправична и штетна за домаћинства и друштво у цјелини, уколико је лоше осмишљена. Док субвенције за фосилна горива имају тенденцију да буду инструмент за повећање неједнакости – с обзиром на то да највише користи имају богати – ове субвенције представљају и важан дио прихода сиромашних – који плаћају потрошњу енергије.

 - Укидање субвенција за фосилна горива би, стога, лако могло да постане и стратегија која може довести до пада прихода и енергетског осиромашења које настаје због високих цијена неконтролисане и/или увезене енергије - додају.

Ово додатно отежава реформу фосилних горива и кључна је препрека за прелазак на чисте и обновљиве изворе енергије.

Имајући све ово на уму, истраживање УНДП-а указује на потребу прогресивног и постепеног одговора на реформе. Недавни извјештај Међувладиног панела за климатске промјене (ИПЦЦ), који је генерални секретар УН-а назвао „црвеним алармом“ за човјечанство, показује да само најамбициозније климатске акције могу ограничити глобално загријавање на 1,5 степена Целзијуса. То је оно што научници тврде да је потребно урадити како би се избјегла климатска катастрофа.

Како би скренуо пажњу на негативне ефекте које субвенције за фосилна горива имају по људе и планету, УНДП је објавио занимљив кратки филм у којем једна од најпознатијих изумрлих животиња на свијету – диносаурус, у говору пред Генералном скупштином УН позива свјетске лидере да престану да подржавају фосилна горива.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 15:59