Ђорђе Лаконић / Приватна архива
14/05/2021 u 07:23 h
Mirjana PopovićMirjana Popović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Најбољи студент Поморског факултета: Желим да будем заповједник и професор

Ђорђе Лаконић посвећен професији, али не одустаје од науке

Најбољи студент генерације 2016/2017 на Поморском факултету у Котору, Ђорђе Лаконић, који је завршио основне примијењене студије Наутике са просјечном оцјеном 10, имао је срећу да се при крају студија укрца на брод и тако стекне кадетску праксу, а прије неколико дана је у својству трећег официра палубе запловио на LPG броду- танкеру који превози течни нафтни гас.

Паралелно похађа академски студијски програм "Наутика и поморски саобраћај" на Поморском факултету, који је након завршетка примијењених студија и одрађене кадетуре, уписао 2018/19. године.

Знање које је усвојио на поморским студијама је у највећој мјери допринијело укрцају на жељену врсту бродова.

image

Ђорђе Лаконић

Приватна архива

– Циљ ми је да стекнем највеће звање на броду, да постанем заповједник, али и да упоредо радим на даљем развоју академске каријере. Учествовање у настави и преношење стеченог искуства будућим колегама би ми представљало велико задовољство, каже за "Дан" Ђорђе, који је основну и средњу школу завршио у Херцег Новом.

Љубав према мору и авантуристичком духу који је саставни дио поморског звања су, каже, у највећој мјери допринијели да одабере ову професију. Као студент је имао прилику да на Поморском факултету присуствује презентацији Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM) компаније.

Дужности трећег официра

– У највећем броју случајеве, класа LPG бродова на којима пловим превози пропан и/или бутан у течном стању. Тренутно заступљена пракса у танкерској индустрији је да постоји и додатни официр на мосту (често трећи официр) како би први официр био ослобођен навигационих дужности. Дужности трећег официра укључују држање навигационе страже у периоду од осам сати дневно (два периода по четири сата) и прековремени рад у трајању од два сата који у зависности од расподјеле дужности може укључивати инспекцију и одржавање сигурносних и противпожарних уређаја на броду или помагање заповједнику у пословима бродске админстрације. Тимски рад на броду је неопходан за обављање већине рутинских операција док повјерење и колективни дух значајно доприносе побољшању функционисања брода као и већег задовољства чланова посаде -каже Лаконић.

Након завршетка студија конкурисао је на ову компанију, која му је омогућила да се укрца на брод за превоз течног нафтног гаса Johann Schultе, гдје је одрадио и свој први уговор као кадет палубе у трајању од шест мјесеци. Током интервјуа на којем је вршена селекција будућих кадета, један од основних параматера, осим стручног знања и познавања енглеског језика, био је и просјек остварен на студијама, што му је обезбиједило предност у односу на остале кандидате.

image

Ђорђе Лаконић

Приватна архива

Идући кадетски уговор је одрадио на броду за превоз нафте/хемикалија и на тај начин стекао основна знања и могућност за наставак каријере на различитим врстама танкера. Тимски рад посаде је од велике важности за складно функционисање на броду.

Лаконић каже да јасна правила напредовања - хијерархија која је заступљена на броду, као и чињеница да је искуство једно од основних мјерила квалитета поморца, значајно доприносе његовој жељи за пловидбом, усвајањем знања и савладавањем посла који обављају виши чинови.

Данашњи поморци плове под краћим уговорима, а систем комуникације омогућава им свакодневни контакт са породицом, али кратко вријеме искрцавања терета умањује им могућност да обилазе луке које брод посјећује. Строжи сигурносни стандарди и процедуре и обимнија бродска администрација значајно утичу на повећање броја свакодневних обавеза, истиче млади поморац.

Људе из своје бранше сматра амбасадорима земље из које долазе, те кроз такав став настоји да представи и Црну Гору.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 15:29