/ - FOTO: ILUSTRACIJA - DAN PORTAL
24/02/2023 u 17:17 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nezakonito posječeno deset stabala u Mrtvici

Kako se navodi u saopštenju UGŠL, njihovi službenici su u sklopu intenziviranih kontrola i nadzora na terenu, otkrili novu bespravnu sječu u GJ „Mrtvica“, u odjeljenjima 65 i 66, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Srbijom

Nepoznati počinilac nezakonito je posjekao deset stabala smrče i jele u gazdinskoj jedinici (GJ) Mrtvica, saopštila je Uprava za gazdovanje šumama i lovištima (UGŠL) iz područne jedinice (PJ) Petnjica dodajući da je pričinjena šteta preko 1,4 hiljade eura.

Kako se navodi u saopštenju UGŠL, njihovi službenici su u sklopu intenziviranih kontrola i nadzora na terenu, otkrili novu bespravnu sječu u GJ „Mrtvica“, u odjeljenjima 65 i 66, koja se nalaze u graničnom pojasu sa Srbijom.

Dodaje se da je zajedničkom akcijom sa graničnom policijom, reonski lugar u srijedu otkrio bespravnu sječu državne šume u GJ „Mrtvica“, u odjeljenjima 65 i 66.

“Izlaskom na teren i utvrđivanjem činjeničnog stanja konstatovano je da je bespravno posječeno deset stabala smrče i jele ukupne bruto drvne mase 12,04 metara kubnih, od nepoznatog počinioca”, kazali su iz UGŠL.

Kako se navodi, na licu mjesta uočeni su tragovi zaprege, na osnovu kojih je utvrđeno da su bespravno posječena stabla smrče i jele odvučena ka teritoriji Srbije, na čijoj strani je prohodno, s obzirom na to da je taj teren nepristupačan sa strane teritorije Crne Gore.

“Detaljnim premjerom utvrđeno je da su u odjeljenju 65 posječena četiri stabla smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 1,96 metara kubnih, a u odjeljenju 66 ukupno šest stabala smrče i jele, ukupne bruto drvne mase 10,08 metara kubnih”, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, šteta pričinjena tom bespravnom sječom na osnovu oštetnog cjenovnika UGŠL iznosi 1.408,68 eura.

Iz UGŠL su naveli da je reonski lugar podnio prekršajnu prijavu protiv NN osobe, a PJ Petnjica je slučaj sa kompletnom dokumentacijom dostavila Osnovnomdržavnom tužilaštvu Berane i Graničnoj policiji na dalje postupanje, kako bi se otkrio počinilac te bespravne sječe.

“U narednom periodu očekujemo da će nadležni organi uspjeti da otkriju počinioca te bespravne sječe i sankcionišu ga na zakonom propisan način”, kaže se u sapštenju UGŠL.

Oni su naveli da je taj slučaj još jedna potvrda da su granični pojasevi crna tačka za bespravne aktivnosti.

“Zbog čega je neophodno da se na ta podrčja ubuduće usmjeri dodatna pažnja i da kontrola od Granične policije i naših službenika bude intenzivnija”, zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
SJEČA STABLAŠUMA
05. maj 2024 03:18