Naida Nišić sa Rasemom Hekalo i Sabrom Dečević / Ministarstvo
21/02/2024 u 15:17 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nišić: Vlada posvećena djeci i omladini sa smetnjama u razvoju

Cilj sastanka je unapređenje saradnje i pronalaženje efikasnih rješenja za poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori

Ministarka rada i socijalnog staranja Naida Nišić sastala se sa predstavnicama Nacionalne asocijacije roditelja djece i omladine sa smetnjama u razvoju Crne Gore "Nardos" Rasemom Hekalo i Sabrom Dečević.

Cilj sastanka je unapređenje saradnje i pronalaženje efikasnih rješenja za poboljšanje položaja djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori.

Ministarka je istakla posvećenost

- Vlada Crne Gore posvećana je pružanju podrške ovoj važnoj populaciji i spremna za zajednički rad sa Nacionalnom asocijacijom "Nardos" u cilju ostvarivanja boljih rezultata u oblasti socijalne zaštite i inkluzije - kazala je mi ministarka.

Nacionalna asocijacija je osnovana da bi se obezbijedilo kvalitetnije zastupanje prava djece i mladih sa smetnjama u razvoju na nacionalnom nivou i da bi se unaprijedila saradnja sa resornim ministarstvima i institucijama, koje na nacionalnom nivou rade na unaprjeđenju statusa djece i omladine sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica. Osnovana je 2010. godine u Podgorici, a trenutno broji 394 člana i 398 djece i omladine sa smetnjama u razvoju.

Na sastanku su razmotrene aktuelne inicijative i izazovi sa kojima se suočavaju roditelji djece sa smetnjama u razvoju, kao i mogućnosti za unaprjeđenje pristupa kvalitetnim uslugama i podršci.

- Veliki značaj se stavlja na inkluzivno obrazovanje i socijalnu integraciju kao ključnih elemenata u stvaranju jednakih šansi za sve mlade ljude - istakla je ministarka

Nacionalna asocijacija "Nardos" je iznijela konkretne prijedloge i sugestije za unaprjeđenje sistema podrške, kao i potrebu za jačanjem svijesti i edukacije javnosti o potrebama i pravima djece i mladih sa smetnjama u razvoju.

Nišić je obećala da će prijedlozi Nacionalne asocijacije biti pažljivo razmotreni i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja uložiti napore kako bi se osigurala adekvatna podrška ovoj važnoj populaciji.

Zaklučeno je da je potrebna dalja saradnja i zajednički rada na unapređenju uslova života djece i mladih sa smetnjama u razvoju u Crnoj Gori.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 07:11