/ Фото: Срђан Бољевић
04/12/2021 u 06:23 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Њемци тврде да вакцина старије штити само 50 одсто

У ЊЕмачкој потврђено чак 55,4 одсто симптоматских случаjева ковид-19 код пациjената стариjих од 60 година коjи су у потпуности вакцинисани

Доцент на Факултету за спорт и физичко васпитање Универзитета Црне Горе Боjан Башановић упутио је отворено писмо министарки здравља Jелени Боровинић Боjовић поводом наjновиjих резултата истраживања у Њемачкоj, коjа указуjу на драматично низак ниво заштите вакцинисаних грађана стариjих од 60 година, коjи износи испод 50 одсто. Он у писму истиче да треба разморити да се физичка активност уведе као једна до обавезних мјера за борбу против вируса корона.

– Подсjетио бих вас да jе чланак под насловом "COVID-19: stigmatising the unvaccinated is notjustified" изашао недавно у престижном научном часопису "Lancet", те да jе др Гинтер Кампф изнио врло важне резултате, коjи су утврђени на Институту Роберт Кох у Њемачкоj, а коjи се огледаjу у чињеници да jе потврђено чак 55,4 одсто симптоматских случаjева ковида-19 код пациjената стариjих од 60 година коjи су у потпуности вакцинисани, а да jе оваj тренд у порасту из седмице у седмицу. Иначе, Институт Роберт Кох редовно извjештава о националноj ситуациjи са ковид-19 инфекциjом и нивоу вакцинациjе у Њемачкоj. Поред тога, приjети нам нови соj под називом "омикрон САРС-КоВ-2", за коjи научници jош увиjек нијесу сигурни да ли ће бити отпоран на постоjеће вакцине или не! Иако сам неко ко добро познаjе добробити свакодневне физичке активности на имуни систем човjека, самим тим и штетних ефеката коjи су били узроковани затварањем спортских терена, држао сам се по страни, као ниjеми посматрач, можда и сувише дуго, те препустио колегама коjи су стручњаци за област заразних болести да воде главну риjеч у одбрани од новонастале заразе. Прошло jе доста времена од поjаве вакцина, свакодневно се сусрећемо са информациjама по електронским и штампаним медиjима, да позиви коjи се упућуjу грађанству да се вакцинишу нијесу наjдjелотворниjи, што, можда и има смисла, будући на наведене податке др Kaмпфа – истиче Башановић.

Он наводи да је у обавези да сам постави министарки питање сљедеће садржине: "Зашто се мало више не размишља о jачању имунитета природним путем и превентивним мjерама коjима мутациjе вируса, односно нови соjеви вируса неће моћи ништа?

- Приjе него ми одговорите, упутио бих Вас да консултуjете неколико научних студиjа. Већ сам навео да jе научно утврђено да jе заштита од вакцина нижа од 50 одсто, док постоjе истраживања коjа указуjу на чињеницу да jе, у jеднаком проценту дjелотворна и свакодневна физичка активност. Наиме, у студиjи обjављеноj у престижном часопису "Sports Medicine", др Sebastien Chastin jе са своjим колегама испитивао ефекте редовне физичке активности на имуни систем, вакцинациjу и ризик од заразних болести код опште популациjе, и утврдио да jе редовна, умjерена до jака физичка активност, повезана са смањеним ризиком од заразних болести и морталитета од заразних болести, те да поjачава прву линиjу одбране имуног система, као и оснажуjе ефикасност у процесу промоциjе вакцинациjе. Са друге стране, Robert Sallis jе, са своjим колегама, испитивао физичку неактивност и њену везу са повишеним ризиком од тешких исхода узрокованих случаjевима ковид-19 инфекциjе, а своjе закључке су обjавили у студиjи коjа jе изашла у престижном часопису "British Journal of Sports Medicine" – каже Башановић.

Башановић каже да је општепознато да jе физичка активност jедан од наjефикасниjих начина за превенциjу хроничних болести (уз исхрану и одвикавање од пушења).

– Физичка неактивност је одговорна за више од пет милиона приjевремених смрти сваке године, док испред наведене студиjе наглашаваjу да физичка активност jача имуни систем, смањуjе ризик од оболиjевања и умирања од заразних болести за више од трећину, те значаjно повећава ефикасност у процесу промоциjе вакцинациjе, што може имати важне импликациjе у борби са пандемиjом. Група аутора на челу са др Салисом истиче да постоjе убjедљиви докази да физичка активност у обиму од 30 минута, пет дана током седмице, смањуjе ризик од оболиjевања и умирања од заразних болести за чак 37 одсто – наводи Башановић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:25