Međunarodna konferencija za zaštitu Ulcinjske solane / - FOTO: PR CENTAR
31/10/2023 u 15:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Nova Vlada što prije da donese odluku o formiranju upravljačke strukture Ulcinjske solane

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, rekao je da je čvrsto ubijeđen da zaštitita Ulcinjske solane mora biti početna tačka, ali i krajnji cilj svih razmatranja i aktivnosti koje se odnose na to područje

Nova Vlada bi trebalo što prije da donese odluku kojom je predviđeno formiranje upravljača Ulcinjske solane, kako bi se osigurala njena održiva budućnost, poručeno je na sedmoj međunarodnoj konferenciji za zaštitu Ulcinjske solane u organizaciji Centra za zaštitu i proučavanje ptica (CZIP).

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori, Peter Felten, rekao je da je čvrsto ubijeđen da zaštitita Ulcinjske solane mora biti početna tačka, ali i krajnji cilj svih razmatranja i aktivnosti koje se odnose na to područje.

„Moramo se fokusirati na to kako da spojimo sve vrste resursa i aktera kako bi se stvorio okvir za benefite za solanu, na način koji dozvoljava održivu zaštitu i upravljanje pogodno za Ulcinj i njegove građane“, naveo je Felten.

Kazao je da je tokom 15 mjeseci, koliko obavlja funkciju u Crnoj Gori, četiri puta posjetio Ulcinjsku solanu, navodeći da je tim povodom razgovarao sa prethodnim premijerom, nadležnim ministrom i direktorom Nacionalnih parkova Crne Gore.

„Sopstvenim očima sam vidio da postoji potreba da se odmah djeluje, ali šta je to što  treba ispuniti kada je solana u pitanju: pravna pitanja koja tek treba riješiti, različite izazove, ali i karakteristike slučaja solane koji moraju biti potkrijepljeni odlukama na političkom nivou, kao i koncept održive strukture upravljanja“, rekao je Felten.

Kazao je i da je ubijeđen da postoji razumijevanje između političara u Ulcinju da na kraju samo ekološki zaštićena solana kojom se upravlja na održiv način može da posluži interesima Ulcinja i njegovih građana.

„Takođe, bitno je stvoriti strukturu upravljanja solanom, koja će dugoročno dozvoliti da solana ostvari prihode koji će pokriti troškove održavanja, na način što će postojati više izvora prihoda, te uspostaviti pravni okvir kako bi se mogli baviti održivom budućnošću solane na način koji će obuhvatiti ekološke, finansijske i druge aspekte.“, naveo je Felten.

„Vjerujemo da je upravljačko društvo prikladan model za pokretanje Ulcinjske solane. Nadamo se da će nova Vlada po hitnom postupku predviđati neophodne interne, pravne i finansijske odluke i da će Vlada i Opšina Ulcinj brzo moći da se dogovore po pitanju pravnih akata i tekućih stvari tog društva“, rekao je Felten.

Direktorica Direktorata za zaštitu prirode u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Tamara Brajović, kazala je da se svake godine u Izvještaju Evropske komisije mogu naći preporuke koje Crna Gora mora ispuniti u pogledu Ulcinjske solane.

„Akcionim planom za pregovaračko poglavlje 27 definisano je 19 aktivnosti. U kontekstu toga smo u Ministarstvu ekologije, prostornog planiranja i urbanizma formirali radnu grupu sa predstavnicima svih zainteresovanih institucija i organizacija koji sprovode realizaciju tih aktivnosti“, navela je Brajović.

Prema njenim riječima, radna grupa je formirana sa ciljem da se realizacijom ovih aktivnosti „napravi pritisak“ i dođe do formiranja upravljačke strukture.

„Za godinu i po dana od formiranja radne grupe uspjeli smo da realizujemo veliki set aktivnosti, što upućuje na složenost obaveza koje imamo. Tu bih istakla obezbjeđivanje hidrološke studije koja je prezentovana prošle godine. Posebno smo ponosni što smo uspjeli da obezbijedimo sanaciju bentova“, rekla je Brajović.

Smatra da je Ulcinjska solana vrsta testa koliko je Crna Gora, kao proklamovana ekološka država, spremna da se bavi zaštitom prirode i omogući uslove koji zahtjevaju zaštićena područja.

Izvršna direktorica CZIP-a, Jovana Janjušević, kazala je da su se u toj organizaciji borili da Ulcinska solana postane zaštićeno područje prvestveno na nacionalnom, a onda i na međunarodnom nivou i da kroz otvaranje poglavlja 27 postane završno mjerilo evropskih pregovora.

„Jednom rječju zdrava Ulcinjska solana je postala uslov da Crna Gora uđe u Evropsku uniju. To je jedno od naših najvećih postignuća. Nije samo poenta zaštiti Ulcinjsku solanu, već je njeno zdravlje važno pratiti iz godine u godinu i znati šta je važno kako bi ona ostala u dobrom stanju da bi Evropa znala da dobro upravljamo njom“, navela je Janjušević.

Kazala je da joj je žao što je prošlo četiri godine, a da upravljačka struktura još uvijek nije oformljena.

„Nažalost, danas ovdje nemamo predstavnike Opštine Ulcinj koja je trebalo da preduzme političku odgovornost i da stane iza odluke koju su usvojili i da uspostavi tu upravljačku strukturu. Danas želimo da proslavimo, dok se ništa nije dešavalo po tom pitanju, mi smo zasukali rukave i radili ono što je ta opština trebalo da uradi“, rekla je Janjušević.

Programska direktorica CZIP-a, Ksenija Medenica,  kazala je predstavljajući rezultate projekta sanacije urušenih nasipa na Ulcinjskoj solani, da je projekat trajao dvije godine.

Pojasnila je da su projekat, čija je vrijednost 650 hiljada eura, podržali MAVA i HWF Fondacija, a da su ga sprovodili Birdlife, EuroNatur, MSJA, Tour du valat i CZIP.

„U okviru projekta bavili smo se sanacijom  predmetnih nasipa, što je bila najnužnija i urgentna mjera po pitanju ponovnog uspostavljanja prekinutog ključnog ekološkog procesa, tačnije naplavljivanja područja slanom vodom“, navela je Medenica.

Ukazala je da su u okviru pripremnih radova realizovani: geodetska podloga, hidrološka studija, nabavka bagera i pumpe 31, izrada projektne dokumentacije, priprema zahtjeva prema Agenciji za zaštitu životne sredine, upumpavanje vode u Knete, izrada novih drvenih vrata, ispumpavanje vode sa područje jezera Štojski 1 i 2, sanacije elektroinstalacija na pumpnoj stanici Đerane i priprema tenderske dokumentacije.

„U narednom periodu planiramo da radimo na uklanjanju invazivnih biljnih vrsta, pripremimo zemljane nasipe za gniježđenje i upostavimo prstenovačke stanice. Takođe, u planu je izgradnja betonskih kanala koji dovode morsku vodu, obnova objekta pumpne stanice, kao i nastavak rada na sanaciji nasipa u Knetama, obodni nasip i sjeverni brijeg na području kristalizacije“, rekla je Medenica.

CIM ekspert, Goran Gugić, je govoreći o procesu uspostavljanja upravljačke strukture Ulcinske solane, kazao da se radi na odabiru modela upravljanja na Ulcinjskoj Solani, izradi Odluke o formiranju upravljačke strukture, kao i Pravilnika o unutrašnjem redu i Službi zaštite.

„Planirano je i osnivanje Stručnog savjeta Parka prirode "Ulcinjska solana", zapošljavanje osoblja u upravljačkom tijelu i ponovno angažovanje bivših radnika AD Ulcinjska solana „Bajo Sekulić“ u stečaju, s adekvatnim stručnim znanjem, obuke zaposlenih u upravljačkoj strukturi, kao i izrada odluke o visini i načinu obračuna i plaćanja naknada za korišćenje dobara Parka prirode Ulcinjska Solana“, rekao je Gugić.

Podsjetio je i da je prihvaćen prijedlog da se osniva d.o.o. Park prirode „Ulcinjska solana“ u suvlasništvu opštine Ulcinj i Vlade, navodeći da je u narednom periodu potrebno da Vlada da saglasnost za osnivanje preduzeća.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 15:14