ANA NOVAKOVIĆ ĐUROVIĆ / - FOTO: GP URA
18/03/2024 u 17:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novaković Đurović: Crna Gora bi već bila bez laganih plastičnih kesa da je Zakon usvojen kada ga je predložila Abazovićeva Vlada

Poslanica Građanskog pokreta URA Ana Novaković Đurović je povodom rasprave o predlogu Zakona o upravljanju otpadom na današnjoj skupštinskom zasjedanju istakla da je izuzetno važno da Crna Gora dobije što prije ovaj Zakon, jer je riječ o jednom od najvažnijih propisa za postizanje standarda ekološke države.

Novaković Đurović je podsjetila da je 43. Vlada usvojila Predlog zakona o upravljanju otpadom i proslijedila ga Skupštini Crne Gore još u oktobru 2023. godine i da u odnosu na to rješenje, 44. Vlada nije napravila bilo kakve izmjene.

- Izgubili smo pola godine za primjenu, a to praktično znači, da je Zakon usvojen kada ga je predložila Vlada Dritana Abazovića, da bi Crna Gora danas imala zabranu na upotrebu laganih plastičnih kesa - poručila je Novaković Đurović.

Ona je saopštila da pored odredbi koje se odnose na plastiku, da treba posebno istaći važnost uvođenja veće kontrole i inspekcijskog nadzora sa državnog nivoa. I dodala, da je takođe izuzetno važno i uvođenje proširene odgovornosti proizvođača, što znači da uvoznici i proizvođači u Crnoj Gori imaju cjelokupnu finansijsku i organizacionu odgovornost za zbrinjavanje proizvoda koji postane otpad.

- Građanski pokret URA će podržati ovaj Predlog zakona, jer je za nas ekološka Crna Gora apsolutni prioritet - zaključila je Novaković Đurović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:23