/ -Фото: Јутјуб
20/08/2021 u 07:28 h
Aleksandra BoškovićAleksandra Bošković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Свадбама могу присуствовати само вакцинисани и ко има ПЦР тест

Музика уживо забрањена у затвореним локалима, границе отворене само за сусједне земље

На свадбама у Црној Гори моћи ће да присуствују само вакцинисани или они који имају ПЦР тест или доказ да су пребољели корону, саопштио је данас директор ИЈЗ Игор Галић на конференцији за новинаре. 

Свадбама ће моћи да присуствују и они који су потпуно вакцинисани или вакцинисани једном дозом вакцине.

Остале мјере су следеће: 

- Просторе из области културе које подразумијевају истовремено присуство више лица у истом простору (позоришта, биоскопи, музеји, галерија и слично) могуће је посјетити уколико лице посједује макар један од четири наведена доказа из Националне дигиталне КОВИД потврде. Свака установа је дужна да одреди одговорно лице за контролу поштовања прописаних мјера.

- Забрањено је присуство и задржавање више од 50 пунољетних лица на отвореном јавном мјесту (тротоари, тргови, улице, шеталишта и сл.) уз поштовање прописаних мјера (ношење маске и држање одстојања). 

- Препорука Владе је да трајање школског часа буде ограничено на пола сата.

- Сахране се обављају уз забрану примања саучешћа уз присуство највише до 10 лица и обавезно ношење заштитних маски.

Музика уживо је забрањена у затвореним локалима. 

Улазак у Црну Гору омогућава се црногорским држављанима и странцима само уколико посједују  један од четири сљедећа доказа: да је потпуно вакцинисан или вакцинисам једном дозом вакцине, да посједује негативан ПЦР тест не старији од 72 сата; да посједује доказ да је особа пребољела корону и да посједује негативан брзи антигенски тест на САРСЦов-2 који није старији од 48 сати.

Уколико лица, без обзира на то да ли су наши држављани или странци, са сталним мјестом боравка у Црној Гори, не посједују ниједан од четири доказа, упућују се у четрнаестодневну самоизолацију коју је могуће прекинути након шестог дана од уласка у Црну Гору уз негативан ПЦР тест.

С друге стране, у Црну Гору се преко границе безусловно и даље улази из Србије, Хрватске, Босне и Херцеговине, Албаније, Kосова и Сјеверне Македоније. То се односи на држављане Црне Горе и на држављане наведених земаља.

Сви који улазе у Црну Гору дужни су да поштују здравствене мјере у складу са здравственим упозорењем Института за јавно здравље које је доступно на свим граничним прелазима и на интернет страници Министарства здравља Црне Горе и Института за јавно здравље.

Ове мјере биће на снази од 21. августа до 10. септембра.

- У случају промјене епидемиолошке ситуације, биће моментално кориговане. Епидемиоплошка ситуација у Црној гори захтијева посебан и додатан опрез. Ситуација је све захтјевнија, а под пуним је надзором- поручио је Галић. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 12:26