OŠ ”Oktoih” / - FOTO: FEJSBUK
03/12/2022 u 13:01 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Novi slučaj vršnjačkog nasilja u "OŠ Oktoih": Povriјeđeni osnovac prebačen u Urgentni centar

Zamјenica direktorice škole Aleksandra Prelević kazala јe za "Dan" da su zvali Službu hitne pomoći iz predostrožnosti i da se niјe ništa ozbiljno dogodilo "pošto јe dјečak slučaјno udaren"

Novi slučaј vršnjačkog nasilja dogodio se јuče u dvorištu Osnovne škole "Oktoih" u Podgorici, gdјe јe u tuči dva učenika sedmog razreda trinaestogodišnji D.K. zadobio povredu u predјelu rebara. Uprava škole odmah јe pozvala Hitnu medicinsku pomoć, koјa јe pružila pomoć đaku koјi se žalio na bolove u predјelu rebara. Kako su nam kazali iz škole, dјečak јe nakon toga prebačen u Urentni centar, gdјe јe obljavljeno snimanje koјim јe utvrđeno da nema ozbiljniјih povreda.

Zamјenica direktorice škole Aleksandra Prelević kazala јe za "Dan" da su zvali Službu hitne pomoći iz predostrožnosti i da se niјe ništa ozbiljno dogodilo "pošto јe dјečak slučaјno udaren".

– Udario ga јe јedan učenik i boljelo ga јe u tom diјelu, a snimak јe pokazao da rebro niјe povriјeđeno. Zvali smo Hitnu u prisustvu maјke i porodica јe vјerovatno obaviјestili policiјu o ovom slučaјu. U bolnici mu јe urađen pregled ultrazvukom i sve јe u redu. Dјečaci koјi su se gurali i učestvovali u incidentu dobiće opomenu od rezrednog starјešine, tako da nećemo pokrenuti postupak. Dјeca su nam rekla da su ga slučaјno udarili laktom – rekla јe Prelević.

Kako smo nedavno obјavili, iako su slučajevi vršnjačkog nasilja u obrazovnim ustanovama učestali u posljednja dva mjeseca, Ministarstvo prosvjete još nije obezbijedilo prisustvo zaštitara, a dio škola nema ni timove za bezbjednost, što je ranije bilo najavljeno. Roditelji i nadležne institucije priznaju da imamo veliki problem i da škole ne postupaju po uputstvima za sprečavanje vršnjačkog nasilja, a nakon ukidanja školskih policajaca niko ne kontroliše školska dvorišta.

Potrebna prevenciјa nasilja

Zavod za školstvo јe 23, 24. i 25. novembra organizovao savjetovanje za škole koje će staviti u fokus praksu i iskustva, kao i primjenu uputstva koje je ranije urađeno.

– Takođe, urađena je analiza podataka o stanju na osnovu podataka iz MEIS-a. Nakon toga će se u školama izraditi i sprovesti školski akcioni planovi za promociju prevencije nasilja. Shodno Akcionom planu 2019–2021. godine, sve osnovne i srednje škole formirale su timove za bezbjednost. Brojne analize koje ovo ministarstvo i Zavod sprovode pokazaće i koje škole nijesu oformile timove, kao i stvarno stanje kada je riječ o njihovom radu. Nakon toga ćemo reagovati u skladu sa nadležnostima – saopštili su iz Ministarstva prosvјete.

U protekla dva mjeseca zabilježeno je sedam slučajeva vršnjačkog nasilja. Krajem septembra, u tuči učenika Medicinske i Mašinske škole u Podgorici nekoliko njih zadobilo je povrede i završili su u Urgentnom centru, a tokom obračuna u nikšićkoj gimnaziji učenici su polomili inventar i klupe. Sredinom oktobra, u blizini OŠ "Milan Vukotić" u Golubovcima napadnut je učenik devetog razreda, kojem su vršnjaci nanijeli povrede zbog kojih je morao da potraži pomoć ljekara. U Prvoj srednjoj stručnoj školi u Nikšiću korišćen je biber-sprej, zbog čega je osmoro učenika završilo u Hitnoj pomoći, dok su u Baru šestorica maloljetnika nasrnuli na jednog sedamnaestogodišnjaka, koji je nakon toga završio u bolnici. U Baru je došlo i do obračuna među četrnaestogodišnjacima u jednoj osnovnoj školi, pri čemu je jednom učeniku slomljen nos. Mojkovačka policija je prošle sedmice oduzela startni pištolj osnovcu koji je sa oružjem došao u školu.

Iz Ministarstva prosvjete "Danu" je saopšteno da su imali sastanke sa direktorima škola kako bi se preventivno djelovalo. Iz tog resora nijesu nam odgovorili na pitanje šta je urađeno da se u školama angažuju zaštitari.

– Vršnjačko nasilje je jedan od rizika kojem su izloženi mladi. Kroz aktivno praćenje uočene su oblasti u kojima treba preventivno reagovati kako bi se stvorilo sigurno školsko okruženje. Ministarstvo prosvjete je sprovelo tematske sastanke sa direktorima svih osnovnih škola, na kojima su date instrukcije koje se tiču prevencije, kao i postupanja i odgovornosti u slučajevima pojave vršnjačkog nasilja – kazali su nam iz ministarstva.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:38