ВЕСНА БРАТИЋ / -ВЕСНА БРАТИЋ
23/12/2022 u 07:11 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Odluke Vesne Bratić državu će koštati 300.000 eura


Državni sekretar Miliјana Vukotić Јelušić upozorila јe na sјednici Vlade da јe neophodno da se smanje troškovi u postoјećim postupcima tako što će se priznati tužbeni zahtјev u kome teče parnica

Državni sekretar u Ministarstvu prosvjete Milijana Vukotić Jelušić upozorila јe na sјednici Vlade da bi sudski postupci bivših direktora škola koјe јe u 2021. godini smiјenila nekadašnja ministarka Vesna Bratić državu mogli da koštaјu naјmanje 300.000 eura. Ona je istakla da je neophodno da se u postojećim postupcima smanje troškovi na način što će se priznavati tužbeni zahtjev u kojima teče parnica, a nastali troškovi dobrovoljno isplaćivati na osnovu pravosnažnih presuda.

Vukotić Jelušić je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete u julu 2021. razriješilo dužnosti 187 direktora vaspitno-obrazovnih ustanova, koji su podnijeli ukupno 150 tužbi, a trenutno je pred sudovima 140 postupaka.

– Trenutno se vodi 140 sudskih postupaka. U dosadašnjem postupku imamo preko 60 prvostepenih i 10 pravosnažnih presuda protiv države, sa ishodom samog postupka od oko 50.000 eura. Eventualni troškovi izvršenja pravosnažnih presuda mogu se procijeniti na oko 25.000 eura. Šteta po budžet po osnovu svih okončanih postupaka dostići će iznos od oko 300.000 eura. Zbog toga smo predložili da je neophodno da se u postojećim postupcima smanje troškovi na način što će se priznavati tužbeni zahtjev u kojima teče parnica, a nastali troškovi dobrovoljno isplaćivati na osnovu pravosnažnih presuda – kazala je Vukotić Jelušić.

Ministarstvo prosvjete je predložilo da se zaštitnik imovinskopravnih interesa Crne Gore zaduži u postupcima koji se vode protiv države Crne Gore u skladu sa već uspostavljenom sudskom praksom, a u cilju racionalizacije predmetnih postupaka i smanjena troškova.

Premiјer Dritan Abazović јe kazao da јe bilo i drugih načina za smјene određenog broјa direktora.

– Sudske odluke moramo da poštujemo. Ukoliko možemo da saniramo štetu, to treba da uradimo. Ne nosite odgovornost za te postupke. Treba da vidimo kako da iz ove situacije izvučemo pouke. Bilo je i drugih načina za smjene nekih direktora. Vidite kako da što bezbolnije izađemo iz ove situacije. Presude moramo platiti, ali ni prva ni zadnja koju Vlada plaća u ime nekih drugih – istakao je Abazović.

I pravnici upozoravali na masovne smјene

Iz Udruženja pravnika Crne Gore (UPCG) upozorili su da postupci koje su već pokrenuli razriješeni direktori mogu proizvesti visoke budžetske izdatke za državu, za slučaj da se utvrde greške ministarstva na koje ukazuju smijenjeni direktori.

– Generalni problem, koji se već sada može jasno identifikovati, јeste pitanje cjelishodnosti i osnovanosti "masovnog razrješenja" bez kriterijuma, u kojima se skoro svi razriješeni profesori/direktori tretiraju na istovjetan način. Pritom se određenom broju profesora ne reguliše radnopravni status i stavlja im se na teret odgovornost i za radnje za koje je nadležno i samo ministarstvo – naveli su iz UPCG.

U prethodnom periodu donijeto je više presuda kojima je utvrđeno da je Bratić nezakonito razriješila direktore obrazovnih institucija po drugim osnovama.

Zaštitnik imovinskopravnik odnosa Bojana Ćirović nedavno je saopštila da sva rješenja o razrješenju direktora koja su donijeta 12. jula 2021. godine sadrže identično obrazloženje, što je upitno i dovodi u pitanje njihovu činjeničnu i materijalnopravnu održivost.

– Zbog faze u kojoj se nalaze predmetni postupci, sa aspekta pozicije zaštitnika, bilo bi neprofesionalno da komentarišem njihove ishode. Činjenica je da zaštitnik može da da pravnu analizu da su uniformna rješenja o razrješenju loše rješenje, odnosno matrica, u ovom slučaju, jer razlozi od slučaja do slučaja nijesu uvijek isti, pa ukoliko i jesu, rješenje mora sadržati adekvatno obrazloženje u čemu se to konkretno ogleda nezakonito postupanje pojedinca, uz navođenje svih činjenica i okolnosti, što predmetnim rješenjima čiji se poništaj traži u odnosnim parnicama nije svojstveno – kazala јe Ćirović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

27. april 2024 12:49