ODT u Baru / - Интернет
12/09/2022 u 16:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

ODT ispituje da li je pilot paraglajdera Musatov imao posebne dozvole

Od pilota koji se bave paraglajdingom, Primorskom portalu je potvrđeno da Agencja za civilno vazduhoplovstvo nije izdala dozvolu za poletište sa Vrsute

Da li je Aleksey Musatov, pilot paraglajdera dvosjeda, imao pored višegodišnjeg iskustva važeću dozvolu pilota paraglajdera izdatu od strane Agencije za civilno vazduhoplovstvo u skladu sa ovlašćenjima, pitanje je na koje čeka odgovor crnogorska javost, prenosi Primorski portal. On je u četvrtak posle podne ubrzo nakon poleta paraglajderom sa vrha Vrsute (1.183 m.n.v) imao prinudni slet na planinu čije okonosti tek treba da se razjasne. Tom prilikom turista iz Njemačke Štefan Hajman (45) zadobio je teške tjelesne povrede, kao i Musatov. Ruski državljanin koji godinama radi u Crnoj Gori kao pilot paraglajdera i turista proveli su povrijeđeni 30 sati u lošim vremeskim uslovima na 150 metara od vrha Vrsute, na padini okrenutoj ka moru.

- Osnovno državno tužilaštvo prikuplja obavještenja od Agencije za civilno vazduhoplovstvo da li je ruski državljanin A.M. imao potrebne dozvole u cilju utvrđivanja ima li elemenata krivičnog djela, kazao je za Primorski portal rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva Bar tužilac Radovan Đurišić.

Iz policije je Primorskom portalu potvrđeno da je sa ruskim državljaninom obavljen razgovor. Utvrđuju se i okolnosti pod kojim je paraglajder – dvosjed imao slet ubrzo nakon poleta. Primorskom portalu je potvrđeno da je maksimalna dozvoljena jačina vjetra pod kojim paraglajder polijeće 8 m/s.

Od pilota koji se bave paraglajdingom, Primorskom portalu je potvrđeno da Agencja za civilno vazduhoplovstvo nije izdala dozvolu za poletište sa Vrsute.

Dan i skoro dvije noći, Musatov i Hajman su proveli su na nepristupačnom terenu na planini Vrsuti, a pronašli su ih pripadnici službe i spašavanja, koji su ih evakuisali uz pomoć kolega vatrogasaca i policije, te predali Službi Hitne pomoći Zbog prirode povreda, prelome pršljenova i kontuzije pluća, Hajman je upućen iz Opšte bolnice Bar u Klinički centar Crne Gore odakle će vjerovatno biti transportovan za Njemačku gdje bi trebao biti operisan. Prema saznanjima Primorskog portala Musatov je hospitalizovan u Opštoj bolnici Bar.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 17:03