OEBS / - FOTO: OSCE.ORG
11/07/2022 u 17:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

OEBS: Potrebni zajednički napori za rješavanje slučajeva napada na novinare

U okviru posvećenosti OEBS-a slobodi medija, koju dijele sve države učesnice, bezbjednost novinara i novinarki je važna komponenta koja se odnosi na dobro funkcionisanje demokratije

Bezbjednost novinara važna je komponenta koja se odnosi na dobro funkcionisanje demokratije, kazala je šefica Misije OEBS-a Dominik Vag i dodala da su zajednički napori ključni za postizanje napretka u slučajevima napada na novinare.

Kako je saopšteno iz OEBS-a, Vag je danas razgovarala sa predsjednikom Komisije za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija, Mihailom Jovovićem.

- U okviru posvećenosti OEBS-a slobodi medija, koju dijele sve države učesnice, bezbjednost novinara i novinarki je važna komponenta koja se odnosi na dobro funkcionisanje demokratije, zbog čega je Misija zainteresovana za rad i mandat Komisije, kao i kakvu podršku može da pruži - kaže se u saopštenju.

Vag je, kako se dodaje, pohvalila ulogu Jovovića i kazala da cijeni doprinos koji Komisija pravi kroz svoje izvještavanje Vladi, kao i ulogu Komisije u radu sa institucijama na zajedničkom rješavanju slučajeva napada na novinare.

- Zajednički napori Komisije i institucija su ključni za postizanje napretka. Misija je spremna da pomogne i, u okviru svog mandata, podrži Komisiju. Bez bezbjednosti istraživačkih novinara nema ni slobodne, ni kritičke misli - kazala je Vag.

Jovović je zahvalio na interesovanju za rad Komisije i prilici da podijeli svoje utiske o izazovima sa kojima se Komisija susreće, kao i njenim planovima.

 - Nadam se da će Misija ispitati mogućnosti za saradnju sa Komisijom u okviru svojih nadležnosti i planova - kazao je Jovović.

Navodi se da Misija ostaje spremna da podrži Komisiju kroz jačanje njenih kapaciteta da ispuni svoj mandat.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:06