Skup u Podgorici / - UDRUžENJE PRAVNIKA
09/11/2023 u 20:59 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Okrugli sto Udruženja pravnika i IRZ-a: "Klimatski sudski postupci i ljudska prava"

Skupu su prisustvovali predsjednik i sudije Ustavnog suda Crne Gore, univerzitetski profesori, sudije redovnih sudova, advokati i veći broj studenata Pravnog fakulteta UCG

Udruženje pravnika Crne Gore u saradnji sa njemačkom Fondacijom za međunarodnu pravnu saradnju (IRZ) organizovalo je večeras u Podgorici okrugli sto na temi iz oblasti ekološkog prava i klimatskih promjena pod nazivom "Klimatski sudski postupci i ljudska prava".

Skup je otvorio njemački ambasador Peter Felten koji je ukazao na značaj zaštite životne sredine i njene pravne zaštite, a u ime organizatora učesnicima su se obratili rukovodilac odsjeka IRZ-a za Jugoistočnu Evropu dr Štefan Pirner i predsjednik UPCG prof. dr Branislav Radulović.

- Skupu su prisustvovali predsjednik i sudije Ustavnog suda Crne Gore, univerzitetski profesori, sudije redovnih sudova, advokati i veći broj studenata Pravnog fakulteta UCG. UPCG i ova referenta njemačka organizacija već duže uspješno sarađuju i ovo je četvrti zajednički skup koji se organizuje u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju Udruženja pravnika.

IRZ je osnovan 1992. godine sa ciljem davanja doprinosa reformi pravnog sistema koja se odvija u zemljama u tranziciji.

Referate i prezentacije na okruglom stolu su izložili: - prof. dr Gabrijela Bric, (sudija Saveznog Ustavnog suda SR Njemačke u penziji) na temu "Odluka Saveznog Ustavnog suda SRNj o zaštiti od klimatskih promjena" dajući analizu Ustava Njemačke i postpanja Ustavnog suda Njemačke na predmetima zaštite životne sredine,i prof. dr Maja Kostić Mandić (redovni profesor Pravnog fakulteta UCG) na temu "Od slučaja Urgenda do najnovijih slučajeva pred Evropskim sudom za ljudska prava", prezentirajući slučaj nizozemske NVO koja je pokrenula prvi uspješni klimatski sudski postupak pred nacionalnim sudom u Evropi, u kojem je pravosnažno presuđeno da drzava krši ljudska prava time sto ne čini dovoljno na zastiti od negativnih uticaja klimatskih promjena.

Po završetku prezentacija učesnici skupa su u formi diskusije dodatno razmotrili pitanja od značaja za ovu temu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 01:51