/ - FOTO: CBCG
05/04/2024 u 13:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radović: Ključne bilansne pozicije bilježe pozitivne trendove i u 2024.

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Peter Felten posjetio je Centralnu banku Crne Gore gdje se sastao sa guvernerkom dr Irenom Radović. Ona je saopštila da ključne bilansne pozicije, poput aktive banaka, kapitala i depozita, bilježe pozitivne trendove i u 2024. godini.

Guvernerka je predstavila ambasadoru najvažnije pokazatelje poslovanja bankarskog sektora, koji potvrđuju njegovu stabilnost.

Guvernerka je ukazala na posvećenost CBCG ispunjenju strateškog cilja Crne Gore – priključenju Evropskoj uniji, ističući da predstavnici ove institucije učestvuju u radu deset radnih grupa za pregovaračka poglavlja, od kojih trima rukovodi.

Sagovornici su se saglasili da je uloga centralnih banka u procesu integracije regiona Zapadnog Balkana u EU izuzetno važna, posebno u segmentu ekonomskog uvezivanja.

Jedna od prioritetnih aktivnosti za ubrzanu ekonomsku integraciju regiona je pridruživanje zemalja Zapadnog Balkana jedinstvenom tržištu za plaćanje u eurima (SEPA). Guvernerka je upoznala ambasadora sa aktivnostima CBCG na planu pristupanja Crne Gore SEPA, kao i sa ostalim planovima usmjerenim na jačanje institucionalnih kapaciteta i prenošenje i usvajanje najboljih evropskih standarda u kontekstu daljeg unapređenja regulatornog i supervizorskog okvira.

- U ovom segmentu izuzetno nam je dragocjena saradnja sa Bankom Njemačke - kazala je guvernerka i zahvalila se na podršci u okviru regionalnog IPA projekta, čiji je koordinator Banka Njemačke, a koji podržava pripremu centralnih banaka Zapadnog Balkana za njihovu integraciju u Evropski sistem centralnih banaka.

Guvernerka Radović i ambasador Felten su se saglasili da je Berlinski proces, kao inicijativa koja promoviše regionalnu saradnju i ubrzanje integracije regiona Zapadnog Balkana u EU, izuzetno važan za evropski put Crne Gore.

- Ohrabruje ambiciozna agenda CBCG i vaša namjera da date doprinos ubrzanju integracije Crne Gore u EU -  kazao je ambasador Felten.

Sagovornici su izrazili očekivanje da će saradnja dviju zemalja u narednom periodu biti dodatno unaprijeđena i dogovorili nastavak komunikacije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 11:33