Tim za Evropu / - TIM ZA EVROPU
10/06/2022 u 21:06 h
Milovan NovovićMilovan Novović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Општина Колашин отворена за сарадњу са НВО: Посјета "Тима за Европу"

Мрежа НВО са сјевера Црне Горе “Тим за Европу” форимарана је у склопу пројекта ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе

Општина Колашин мало аплицира, са само неколико пројеката годишње, али добије значајна средства, док НВО организације више аплицирају али мање повлаче средстава из домаћих  iмеђународних фондова.То је закључак данас одржаног састанка између доносиоца одлука и мреже НВО “Тим за Европу” који је одржан у Колашину, гдје су размјењена  искуства у финансирању НВО органиизација на локалном нивоу, учешћу НВО у процесу доношења одлука али и резултатима пројеката које НВО организације реализују на територији општине Колашин.

Секретарка Секретаријата за друштвене дјелатности, послове опште управе и кадровска питања у општини Колашин, Наташа Шуковић казала је да су НВО организације до 2018 године имале на располагању 2.000 еура годишње, а да од 2018 годишње општина расподјељује 10 000 еура за пројекте НВО и додала да то не посматрају као трошак већ као инвестицију.

- Имамо заиста добру сарадњу са НВО организацијама Из Колашина али и других градова. У Колашину су регистроване 74 НВО од чега је мање од десет активно, а најактивније су из области заштите животне средине и културе. Све активне организације без проблема сарађују са нашом општином, а тако ће се и наставити. Ми смо мала општина и свјесни смо да је 10.000 еура годишње мало, међутим као и свака локална самоуправа на сјеверу, тако и општина Колашин има скроман буџет у складу са којим издваја средства за финансирање пројеката НВО. Општина Колашин мало аплицира, са само неколико пројеката годишње, али добије значајна средства, док НВО организације више аплицирају али мање повлаче средстава из домаћих и међународних фондова” саопштила је Шуковић.

Миле Главичанин, секретар Секретаријата за заштиту животне средине у општини Колашин истакао је да су НВО дале значајан допринос на локалном нивоу када је у питању животна средина, међутим није задовољан сарадњом између општина сјевера Црне Горе, мало је заједничких иницијатива И пројеката, додао је да би требали слиједити примјерх жупанија које имају сјајну међуопштинску сарадњу захваљујући којој повлаче значајна средства из ЕУ фондова.

Здравко Јањушевић  директор НВО Бјелопољски демократски центар, организације која је чланица НВО мреже “Тим за европу” потенцирао је да организације буду активне током цијеле године, а не само када су пројектно финансиране. Са присутнима је подијелио искуства у финансирању НВО организација и учешћу у доношењу одлука на локалном и државном нивоу, а казао је да у Бијелом Пољу од преко 200 регистрованих организација само 20 активно ђелује.

Жељко Ђукић предсједник НВО ММНЕ, организације која спроводи пројекат ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе у склопу којег  је организован састанак у Колашину, истако је да НВО сектор најбоље резултате може дати управо када ради на развоју и имплементацији пројеката у партнерству са локалним самоуправама и државним органима. Донатори много озбиљније схватају пројекте који се спроводе партнерски, ипак општине имају веће буџете и то је у једну руку гарант да током реализације неће доћи до финанијског застоја.

Са друге стране, каже да је већ потенцирао са колегама из сектора да држава успостави револвинг фонд за НВО организације из којег би могли да позајмљују средства од државе када је поребно предфинансирање активности. Нагласио је да је важно да организације учествују у креирању јавних политика, посебно локалних стратегија и акционих планова, да у тим документима инкорпорирају потребе грађана да би се касније током развоја пројектних идеја позивали на те конкретне документе и препознате потребе грађана. Заклучио је да је важно да И НВО И општине у континуитету раде на јачању капацитета запослених у секторима за развој пројеката јер се многи детаљи у конкурсима и методологији израде пројектниих приједлога мјењају.

Мрежа НВО са сјевера Црне Горе “Тим за Европу” форимарана је у склопу пројекта ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе, који реализује НВО „Мултимедијал Монтенегро“ из Бијелог Поља у партнерству са НВО „Сјеверна земља“из Берана. На састанку је присуствовало 14 представника НВО и два представника општине Колашин.

Пројекат „ ЕУ инфо кутак на сјеверу Црне Горе”. У Бијелом Пољу финансијски је подржан кроз јавни позив ОЦД у Црној Гори – од основних услуга до обликовања политика – М’БАСЕ.Пројекат финансира Европска унија.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 04:27