/ - PHOTO BY HUSH NAIDOO JADE PHOTOGRAPHY ON
22/09/2022 u 16:00 h
Dejan BogojevićDejan Bogojević
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pacijenti u Hitnoj i Urgentnom u Podgorici kupuju terapije

Direktor Hitne pomoći Crne Gore Vuk Niković kazao je da im trenutno nedostaje "spazmeks", dok su zalihe drugih ljekova stabilne

Građani koji su se obratili našoj redakciji tvrde da su im u Urgentnom centru Kliničkog centra i Hitnoj medicinskoj pomoći tražili da sami kupe terapiju kako bi im pružili pomoć jer nemaju određenih ljekova. Pacijentkinja koja nam se obratila kaže da je zbog problema sa želucem zatražila pomoć u Urgentnom centru i Hitnoj medicinsoj pomoći, gdje su joj nakon pregleda rekli da mora da kupi terapiju "controloc" za infuziju da bi joj dali lijek. Ona je ogorčena činjenicom da zdravstvene ustanove koje primaju hitne pacijente nemaju ljekove. Građani se žale da u Urgentnom centru nemaju ni antibiotike "longacef", kao ni ljekove "Zodol" i "spazmeks". Iz Montefarma su nam kratko kazali da rebalans budžeta još nije završen i da sam tim nije obezbijeđen novac za dodatne nabavke terapija, pošto se čeka odluka Skupštine 29. septembra. Iz Fonda za zdravstveno osiguranje nijesu nam odgovorili koliko novca će dobit rebalansom i za koje namjene će ta sredstva biti iskorišćena.

Prema posljednjim podacima koje smo dobili iz Fonda za zdravstveno osiguranje, dug zdravstvenog sistema iznosi 65.000.000 eura, od čega najveći dio duguju Montefarmu. Rebalsnom budžeta je planirano izdvajanje od 30.600.000 eura za otplatu dugova Montefarmu i 18.000.000 eura za povećanje plata medicinskom osoblju. Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić upozorio je prije dvije sedmice da zbog nedostatka novca i duga Montefarma neće moći da isporučuju ljekove bolnicama.

– Došla sam sa bolovima u trbuhu i nijesu imali lijek. Morala sam da odem u apoteku i kupim terapiju. Samo sam ih pitala šta bi bilo da nemam novca da kupim terapiju. Kako su nam rekli, to je postala svakodnevica, jer se redovno dešava da nemaju da daju pacijentu terapiju jer im nije isporučena od strane Montefarma. Kako će onda da liječe pacijente kojima je život ugrožen ako nemaju potrebnu terapiju – pita naša sagovornica.

"Kako su nam rekli, to je postala svakodnevica i redovno se dešava da nemaju da daju pacijentu terapiju jer im nije isporučena od strane Montefarma, tvrde građani koji su se obratili našoj redakciji

Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Vuk Niković kazao je za "Dan" da trenutno nedostaje lijek "spazmeks" zbog nestašica određene sirovine za proizvodnju. On ističe da imaju sve ostale ljekove koje se koriste u njihovim ambulantama.

– Dešavali su se manji zastoji u isporuci ljekova, ali trenutno imamo stabilne zalihe. Moguće da je problem sa nedostatkom terapije evidentiran u Urgentnom centru, gdje se češće i koriste ljekovi za bolove i određena hitna stanja. Mi ljekove i medicinska sredstva nabavljamo preko Montefarma i Fonda za zdravstveno osiguranje, tako da je na njima da sprovedu tendersku proceduru. Nas nije ugrozio hakerski napad i nadamo se da nećemo osjetiti problem zbog odlaganja tendera – rekao je Niković.

Iz Motefarma su nedavno upozorili da je zbog nedostatka sredstava i dugova povremeno kasne isporuke ljekova i prema javnim zdravstvenim ustanovama i apotekama koje posluju u njihovom sastavu, uprkos blagovremenim procjenama.

Za dan 233 pregleda

Iz KCCG je saopšteno da je za jedan dan u Poliklinici obavljeno 1.818 ambulantnih pregleda, od toga 369 u Institutu za bolesti djece (IBD).

– U Urgentnom centru zbrinuta su 223 pacijenta, a u dnevnim bolnicama 200. U istom periodu obavljena su 64 operativna zahvata, od toga devet u IBD-u. Na bolničko liječenje primljena su 122 pacijenta, od čega 32 u IBD-u. U Centru za radiološku dijagnostiku odrađene su 533 dijagnostičke procedure, od čega 105 CT i 33 MR pregleda, dok je u Odjeljenju za radiološku dijagnostiku IBD-a odrađeno 67 dijagnostičkih procedura, od toga jedan CT i osam MR pregleda. U Centru za kliničko-laboratorijsku dijagnostiku uzorkovano je 1.096 pacijenata i odrađeno je 27.635 analiza. U Porodilištu KCCG rođeno je osam beba – saopšteno je iz KCCG.

– Poseban problem su i planirane količine koje su morale biti uklopljene u raspodijeljena budžetska sredstva, iako su sve JZU iskazale znatno veće potrebe od onih koje su, shodno raspoloživim finansijama, dostupne sektoru zdravstva – naveli su iz Montefarma.

Iz Kliničkog centra je saopšteno da im ne nedostaje esencijalnih ljekova i da je to najvažnije.

–Brojni pacijenti se javljaju da pitaju kada ćemo nabaviti određeni lijek, ali KCCG se ne bavi nabavkom ljekova, pa molimo pacijente da takva pitanja postave Montefarmu. U KCCG ne nedostaju esencijalni ljekovi, a to je najbitnije. Imamo ljekove koji nam trebaju za životno ugrožavajuća stanja. Oni se isporučuju u tranžama koje su manjeg broja, u manjoj količini nego ranije, ali ih imamo dovoljno – saopštili su iz KCCG.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 00:32