Vladimir Pavićević / screenshot YouTube MINA
02/07/2023 u 12:44 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pavićević: Privatni sektor ozbiljno prijeti javnom zdravstvu

Pavićević smatra da vremena za čekanje nema i da će javni zdravstveni sistem biti u mnogo većem problemu povodom odlaskom kadra, onoga trenutka kada Crna Gora pristupi Evropskoj uniji

Javnom zdravstvenom sistemu u Crnoj Gori, uslovno rečeno, prijeti opasnost od privatnog sektora koji privlači afirmisane ljekare i ulaže u sofisticirane i veoma isplative procedure, upozorio je predsjednik Sindikata zdravstva Crne Gore Vladimir Pavićević.

Pavićević smatra da vremena za čekanje nema i da će javni zdravstveni sistem biti u mnogo većem problemu povodom odlaskom kadra, onoga trenutka kada Crna Gora pristupi Evropskoj uniji (EU).

„To su rizici i opasnosti. Bojim se da, ako odmah ne krenemo u revitalizaciju javnog sektora, on neće imati dobru perspektivu. On može da postane praktično formalan, umjesto suštinski“, rekao je Pavićević u intervjuu agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, Njemačka je prije nekoliko mjeseci liberalizovala uslove za dolazak radnika iz zemalja koje nijesu članice EU, pa je tako odlazak na rad u ovu državu olakšan i zdravstvenim radnicima.

„Protok zaposlenih biće mnogo lakši kad stupimo u EU, što je prilično velika opasnost za naš sistem“, upozorio je Pavićević i dodao da drugi problem predstavlja privatni sektor koji mudro raspolaže finansijama i ulaže u razvoj.

„Oni biraju afirmisane ljekare, ulažu u sofisticirane procedure koje su jako isplative. Između ostalog, dovode i eminentne stručnjake sa strane, ulažu u marketing, svakog dana na svim radio stanicama možete čuti privatne zdravstvene ustanove kako se reklamiraju i kako se otvaraju nove“, naveo je Pavićević.

Na pitanje primjećuje li da u Crnu Goru posljednjih godina dolaze ljekari iz drugih država, Pavićević je odgovorio da dolazi veliki broj doktora i da sve vidljivije ulazi strani kapital.

„Oni prave moderne zdravstvene ustanove, fokusiraju se na određene djelatnosti i dovode eminentne stručnjake iz regiona i svijeta. To pravi ozbiljnu konkurenciju javnom sektoru“, kazao je Pavićević.

On je rekao da se privatnim ustanovama ne može zabraniti da rade, ali da se može i mora učiniti da javni sektor bude okosnica pružanja zdravstvenih usluga građanima i da bude bolji od privatnog.

„Da bude dostupan i kvalitetan. Sa takvim odnosom, privatni sektor može da kohabitira, ali ne i da dominira i raste na štetu javnog sektora“, istakao je Pavićević.

On je kazao da privatni sektor nikada ne uzima doktore na početku karijere, već one koji su afirmisani.

“One doktore u koje je javni sektor ulagao i kojima su opšte bolnice i Klinički centar Crne Gore (KCCG) stvorili uslove za rad i razvoj“, naveo je Pavićević.

Komentarišući najave da pet eminentnih ljekara napusta KCCG, Pavićević je rekao da se za dvojicu ljekara zna da su predali zahtjeve za raskid radnog odnosa, a da će i ostali vjerovatno napustiti tu najveću zdravstvenu instituciju.

„To je objektivan problem zato što afirmisani ljekari odlaze. Ne odlaze ljekari na početku karijere, nego oni koji su svoje iskustvo i praksu i znanje stekli u KCCG i sad kad dobiju bolju ponudu za posao, oni odlaze“, ocijenio je Pavićević.

On smatra da ta pojava u ovom trenutku još ne ugrožava rad KCCG, ali da, ukoliko postane trend, onda se može razviti problem.

Pavićević je rekao da je za poslednjih dvije, tri godine oko 20 ljekara napustilo KCCG, dodajući da, iako su finansijski razlozi važni, oni nijesu presudni za odlazak iz javnog zdravstvenog sektora.

„Naš zdravstveni sistem nije stvorio i ne stvara dobar radni ambijent - da imate dobre interpersonalne odnose, mogućnost za napredovanje. Sve iz razloga što dugi niz godina, pa i decenija, strategija razvoja zdravstvenog sistema nije dobra“, ocijenio je Pavićević.

U Crnoj Gori 3,71 ljekar na hiljadu stanovnika

Prema njegovim riječima, Crna Gora je na nivou visokog prosjeka zemalja EU kada je u pitanju broj ljekara na broj stanovnika.

Pavićević je naveo da, prema najnovijim podacima Ljekarske komore, u Crnoj Gori ima 2,3 hiljade ljekara na 670 hiljada stanovnika, odnosno, u prosjeku 3,71 ljekar na hiljadu stanovnika.

On je rekao da se prosjek u zemljama EU kreće pd 3,3 do 4,1 ljekara na hiljadu stavnovnika.

„Glavni problem je distribucija (raspoređenost) ljekara po specijalnostima i teritorijalno (po gradovima). U nekim specijalnostima imamo veliki deficit, a u drugima možda ima i viška“, rekao je Pavićević.

On je rekao da to znači da razvoj sistema i kadrovska politika nisu planirani na odgovarajući način.

Prema riječima Pavićevića, Crna Gora je u deficitu sa značajnim brojem internističkih grana kao što su reumatologija, endokrinologija, ali i drugih i to naročito u nekim gradovima.

„Što se tiče hiruških grana u ovom trenutku možda i nema deficita. Međutim, vrlo brzo će se pojaviti ako ljekari počnu da odlaze u privatni sektor, da odlaze iz opštih bolnica i KCCG-a“, rekao je Pavićević.

On je kazao da nije lako napraviti strategiju zdravstvenog sistema i da ona mora da obuhvati sve grane i optimizuje broj zaposlenih po specijalnostima i regijama.

Ukazujući da doktori svih specijalnosti imaju svoja udruženja, (Internisti, Hirurzi, Pedijatri, Ginekolozi, Ortopedi i svi ostali) Pavićević je naveo da do sada u Crnoj Gori Ministarstvo zdravlja nikada nije konsultovalo ova udruženja i struku na pravi način.

„Nikad od Ministarstva nije stigao dopis udruženjima, da oni kao posebna struka naprave plan razvoja svoje struke i teritorijalno i kadrovski, koliko doktora te specijalnosti je potrebno u određenoj regiji i određenom gradu i koje procedure iz te oblasti ti doktori treba da obavljaju u svojim ustanovama a gdje se mogu obavljati najsloženije procedure“, naveo je Pavićević.

On je istakao da bi na taj način struka, odnosno ljekari preuzeli i odgovornost za funkcionisanje zdravstvenog sistema.

Motivisati ljekare da rade na sjeveru

Pavićević je rekao da se doktori moraju motivisati za rad na sjeveru, budući da je to trenutno manje popularna regija za rad.

To se, kako je pojasnio, može uraditi tako što bi se ljekarima obezbijedilo i riješilo stambeno pitanje ili ako bi im jedan dio plate subvencionisala i lokalna samouprava.

„Za sve postoji rešenje, samo ako postoji interes struke i građana da ti ljekari budu u tim ustanovama“, naveo je Pavićević.

On je ocijenio da je izgradnja novog, savremenog Kliničkog centra u Podgorici jedino suštinsko rješenje za zravstveni sistem.

„Oko KCCG-a se u ovom trenutku pravi značajan broj objekata. Radi se kožna, infektivna klinika, psihijatrija. Planira se i izgradnja Urgentnog centara. Mene bi jako interesovalo koliko sve te investicije koštaju.“, kazao je Pavićević.

Prema njegovim riječima, iako će biti uloženo mnogo novca, to su sve paušalna rješenja koja neće riješiti problem.

„Kad napravimo kožnu i infektivnu kliniku, psihijatriju i urgentni centar, mi i dalje ostajemo na šest operacionih sala u Operacionom bloku. Ostajemo na 16 bolničkih kreveta u Centralnoj intenzivnoj jedinici KCCG-a“, naveo je Pavićević dodajući da ostaje veliki broj klinika koje imaju minimalne uslove za rad.

„Postoje klinike koje raspolažu sa samo dvije sobe za smještaj pacijenata. Sve što je počelo da se gradi neće riješiti problem. U KCCG-u imate oko sto doktora koji se bave hirurgijom, a šest glavnih operacionih sala“, kazao je Pavićević.

On je istakao da značajan broj klinika dijeli jednu salu, pa nedeljno imaju dva ili tri operativna dana.

„Ovi ljekari jednostavno nemaju mogućnost da rade i kod takve situacije je jasno da moraju biti i duge liste čekanja na operativne zahvate“, dodao je Pavićević.

On je rekao da za razliku od javnog, privatni sektor u Podgorici ima najmanje duplo više operacionih sala nego KCCG. „I onda se nije čuditi što veliki broj ljekara radi u tim operacionim salama jer je u Kliničkom centru prostor za rad ograničen“.

Pavićević smatra da bi novi Klinički centar morao biti na pristupačnom mjestu, sa širokim drumskim pristupom, sa heliodromom, sa modernim Urgentnim centrom koji bi imao svoje operacione sale i svoja posteljna mjesta za prijem i obradu pacijenata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:36