/ foto: ivan petrović
09/12/2023 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Perović povodom Dana borbe protiv korupcije: ASK spremna da nastavi da nosi svoj dio tereta

Ovogodišnji, jubilarni Međunarodni dan borbe protiv korupcije, kako je navela, ističe ključnu vezu između borbe protiv korupcije i mira, sigurnosti i razvoja

Direktorica Agencije za sprečavanje korupcije Jelena Perović kazala je da kao najbolje ocijenjena institucija u Poglavlju 23 pristupnih pregovora, Agencija za sprječavanje korupcije je spremna da, čuvajući zakonom garantovanu nezavisnost, nastavi da nosi svoj dio tereta.

Navela je da je ta institucija spremna i da u skladu sa Konvencijom UN promoviše i afirmiše načela vladavine prava, pravilnog upravljanja javnim poslovima i javnom imovinom, integriteta, transparentnosti i odgovornosti.

- Prepoznajući u Konvenciji Ujedinjenih nacija protiv korupcije polaznu tačku svog djelovanja, nadahnuta njenim idealima, a obavezana principima i smjernicama, Agencija za sprječavanje korupcije se sa dubokim poštovanjem pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana borbe protiv korupcije, kojim se simbolički povezujemo sa 9. decembrom 2003. godine, kada je u meksičkoj Meridi otvoren za potpisivanje ovaj univerzalni pravno obavezujući antikorupcijski instrument- istakla je Perović.

Ovogodišnji, jubilarni Međunarodni dan borbe protiv korupcije, kako je navela, ističe ključnu vezu između borbe protiv korupcije i mira, sigurnosti i razvoja.

- Suzbijanje korupcije je, kako je navedeno iz UN, pravo i odgovornost svih, i samo saradnjom i angažmanom čitave zajednice možemo prevladati njene negativne posljedice. Te porukedoživljavamo, u prvom redu, u svijetlu napora i izazova naše države na putu priključivanja Evropskoj uniji. Vrijeme je da deklerativnu posvećenost evropskim integracijama zamijenimo odlučnim akcijama, i da najodgovorniji u procesu, nosioci najviših javnih funkcija, donosioci zakona i kreatori politika, usmjere energiju u tom pravcu. Pri tom, uvijek moramo imati na umu da ulazak u Evropsku uniju nije cilj sam po sebi, već sredstvo za ostvarenje društvenog konsenzusa o razvitku države koja počiva na univerzalnim vrijednostima poštovanja ljudskih prava i demokratskog upravljanja, koja garantuje pravnu sigurnost za svoje građane i izgrađena je na čvrstim temeljima vladavine prava- zaključila je Perović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:29