Pres konferencija o dezinfromacijama / - FOTO: IVAN PETROVIć IPE
10/05/2023 u 10:52 h
Ivona DrobnjakIvona Drobnjak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rajzing Rajnke: Najveće dezinformacije se dešavaju u ratu

Ono što moramo da shvatimo jeste sta je opasnost i da je korisćenje riječi kao oružja zaista opasnost koja nije apstraktna, kazala je ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Džudi Rajznig Rajnke, na regionalnoj konferenciji "Ima li fer izbora u eri dezinformacija" ocijenila je da se najveće dezinformacije dešavaju u ratu, kao što je sada u Ukrajini. Izvjestilac Evropskog parlamenta Tonino Picula, ocijenio je da se poluistine šire preko različitih medija i društvenih platformi, a šire ih strani uticaji koji žele uticati na rezultat izbora.

- Čak 40 država u svijetu su od demokratije postale poludemokratije ili čak autoritarni sastavi. Dezinformacijama se manipuliše javnim mnjenjem i produbljuju podjele sto može imati ozbiljne posledice. Puno brže se razvijaju platforme za dezinformacije nego fack check sajtovi. Osim političke manipulacije dezinformacije mogu uticati na mnoge druge aspekte, npr na zdravlje. U borbi protiv dezinformacija je važno edukovati javnost da razlikuju informacije od onoga što to nije, kazao je Picula na regionalnoj konfrenciji  "Ima li fer izbora u eri dezinformacija", koju organizuje Centar za demokratsku tranziciju.

Poluistine se, kako ističe, šire preko različitih medija, društvenih platformi ali i tradicionalnih medija.

- I strani uticaji koji žele uticati na rezultat izbora ih šire. Strani akteri, prije svega Rusija šire dezinformacije koje moze rezultirati tome da se ne vjeruje u politčke aktere generalno - kazao je Picula.

On ističe da jedna od najvećih prepreka u Crnoj Gori je primijetna opstrukcija prostora ljudskih sloboda.

- Mediji su često pod uticajem vlade ili opozicije - dodao je on.

Kako navodi to smanjuje kvalitet samih procesa.

- Dezinformacije ne pogađaju samo izborne procese nego društvo u cjelini. Zastupnici u crnogorskom parlamentu su preduzeli neke mjere o borbi protiv dezinformacija. Treba nam više nezavisnih medija. Takođe problem je i nedostatak edukovanosti o tome kako prepoznati dezinformacije. Kako bi se situacija poboljšala potrebni su napori i donošenje zakona koji ce spriječiti širenje dezinformacija - kazao je Picula.

Ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke kazala je da se najveće dezinformacije se dešavaju u ratu kao što je sada u Ukrajini.

- Ono što moramo da shvatimo jeste sta je opasnost i da je korisćenje riječi kao oružja zaista opasnost koja nije apstraktna. Dezinformacije su oružje koje se moze upotrijebiti protiv bilo koga, kazala je ambasadorka SAD-a Džudi Rajzing Rajnke.

Naglasila je da čak i djeca moraju učiti o informacijama koje primaju, a to se može ostvariti kroz medijsku pismenost

Izvršni direktor CDT-a  Dragan Koprivica naveo je da postoji neustavan zakon o predsjedniku, da se kao spriječi samovolja Mila Đukanovića.

- Pričao sam sa poslanicima i poslanicama i oni su mi rekli da znaju da je neustavno ono za šta su glasali. Mi tu vrstu politike ne tretiramo previše, ni uopšte. Mislim da mejnstrim mediji nisu fabrika dezinformacija ali na ovaj nacin to postaju. Šta građanin pomisli kada mu neko kaze da izbore treba odložiti zbog turističke sezone? Sada postoje nagovještaji da se ovi izbori trebaju isto odložiti. Postoji teza da izbore treba odložiti zbog borbe protiv mafije. Valjda izbore treba održati zbog borbe protiv mafije. Prije ili kasnije će ti politicki akteri platiti političku cijenu - naveo je Koprivica.

Ambasadorka Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popa istakla je da oni koji šire dezinformacije ne moraju da vas ubjeđuju da im vjerujete, njima samo treba da mislite da svi lažu, tako da niko ništa ne vjeruje.

- U takvoj atmosferi ne možete imati demokratske izbore. Pandemija COVID-19 pokazala nam je mnogo primjera dezinformacija. Toliko nepotrebnih smrti dogodilo se zbog teorija zavjere protiv vakcina. Ruska invazija na Ukrajinu nam je takođe pokazala koliko dezinformacije mogu biti opasne - dodala je Popa.

Sunčica Bakić direktorica Agencije za elektronske medije naglasila je da je kampanja za izbore je obavljena po ko zna koji put u uslovima zakonskog okvira koji nije sproveden.

- Godinama unazad svi govore kako je neophodna izborna reforma i jasne uloge. Ova kampanja je bila iznenađujuće mirna i nista tu nije bilo karakteristično šta nismo vidjeli tokom prethodnog perioda. Tradicionalni mediji su regulisali, a s druge strane su obezbijeđene ogromne količine promocije partija putem tradicionalnih medija sto im ostavlja prostor da šire kampanju mnogo i preko netradicionalnih kanala - naglasila je ona.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 21:01