/ B.Je.
19/01/2024 u 09:27 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Pljevlja opasna za život, a država uzima sva njihova blaga

Opštini Pljevlja treba da se ustupa dio prihoda od ukupno ostvarenih od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na području na njenom područјu, i to 60 odsto od ukupnih prihoda ostvarenih od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara, predloženo јe u iniciјativi

Ekološko društvo "Breznica" podniјelo јe svim poslaničkim klubovima iniciјativu za dopunu predloga Zakona o finansiranju lokalne samouprave, i to na način da se tim pravnim aktom propiše da se Opštini Pljevlja ustupa dio ukupno ostvarenih prihoda od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na njenoј teritoriјi. Direktor te organizaciјe Milorad Mitrović podsјeća da јe Skupština kraјem decembra usvoјila pomenuti zakon, ali ga јe predsјednik države Јakov Milatović vratio na ponovno glasanje, pa će se parlament danas ponovo izјasniti o njemu. Mitrović za "Dan" obјašnjava da predlažu izmјene člana 11a Zakona o finansiranju lokalne samouprave, koјi glasi: "Na poseban račun Ministarstva finansija izdvaja se 10 odsto prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica koja imaju prebivalište i ostvaruju dohodak na teritoriji opština koje pripadaju Primorskom i Središnjem regionu". U istom članu se navodi da ta sredstva predstavljaju namjenske prihode koji se ustupaju opštinama koje pripadaju Sjevernom regionu, na ime dotacija, u skladu sa stepenom razvijenosti opštine, a način raspodjele propisuje ministarstvo.

– Predlažemo da se član 11a izmiјeni i da glasi: "Opštini Pljevlja se ustupa dio prihoda od ukupno ostvarenih prihoda od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na području opštine Pljevlja, i to 60 odsto od ukupnih prihoda ostvarenih od proizvodnje električne energije i eksploatacije prirodnih dobara na području opštine Pljevlja. Sredstva iz stava 1 ovog člana predstavljaju namjenske prihode koji se ustupaju Opštini Pljevlja, na ime dotacija i mogu se koristiti isključivo za razvoj opštine – kaže Mitrović.

Poslanici da razmisle

Naš sagovornik je svjestan da za danas nije predviđena rasprava o zakonima.

– Poznato nam je da se o Zakonu o finansiranju lokalne samouprave ne može ponovo raspravljati i da će ići samo na glasanje, ali mi na ovaj način želimo da predočimo položaj građana Pljevalja, kao i činjenice vezane za sumornu sliku jednog grada koji je u fazi gašenja. Molimo poslanike da još jednom razmisle o našem predlogu, iskoriste svoj položaj i poziciju na kojoj se nalaze i doprinesu stvaranju podnošljivijih uslova života za građane Pljevalja – apeluje Mitrović na narodne predstavnike.

Ističe da su ovu izmјenu predložili polazeći od činjenica da su Pljevlja po prirodnim bogatstvima najbogatija opština u Crnoj Gori, ali da, i pored toga, prema ranije objavljenim podacima Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma nalazi na 12. mjestu, sa indeksom razvijenosti 81,47. Takođe, dodaјe Mitrović, svi podaci ukazuju da su Pljevlja opština sa najvećom negativnom stopom migracija/iseljavanja, što je potvrdio i poslednji popis stanovništva. Mitrović ukazuјe da su opštine na sјeveru bez ijedne visokoobrazovne institucije, regionalnog centra ili ustanove, ali i bez adekvatne zdravstvene ustanove za liječenje i pružanje kvalitetnih zdravstvenih usluga građanima.

– Po izvještaju Evropske agencije za zdravlje i životnu sredinu 2015. godine, Pljevlja su proglašena najzagađenijim gradom i mjestom opasnim za život ljudi. U izvještaju Svjetske zdravstvene organizacije iz 2016. godine iskazana јe ozbiljna zabrinutost zbog enormnog zagađenja Pljevalja, kao i zbog velikog broja preranih smrti i sveukupnog zdravstvenog stanja stanovništva ovog područja. Opšte јe poznato da je opština Pljevlja najzagađenije područje u Evropi, a kada je kvalitet vazduha u pitanju spada u red najzagađenijih sredina u svijetu, što predstavlja veliku opasnost po zdravlje građana. Trend širenja zagađenosti vazduha zavisi od više faktora, a na neke od njih možemo uticati, kako preduzimanjem mjera i radnji u cilju smanjena zagađenosti vazduha na području opštine, ali i smanjenja stope emigracija, smanjenja stope mortaliteta, smanjenja broja suicida, poboljšanja uslova za zapošljavanje, ekonomski razvoj, obrazovanje... Vlada Crne Gore preko resornih ministarstava i drugih organa do sada nije obezbijedila finansijska sredstva za to, niti je ravnomjerno rasporedila novac iz državnog budžeta – naglasio јe Mitrović.

Ističe da јe neophodno izmiјeniti zakon radi poštenije i ravnopravnije raspodjele novčanih sredstava koja se generišu po osnovu prihoda od koncesija i eksploatacije prirodnih dobara (sječa šume, eksploatacije i prodaje uglja, eksploatacije mineralnih sirovina – kamena i raznih drugih ruda koje se ekspolatišu u rudniku Gradir Montenegro u Šulima, poput olova, cinka, bakra, zlata, srebra,titanijuma, volframa i drugih ruda), zatim od proizvodnje električne energije iz termoelektrane "Pljevlja", koja na dnevnom nivou iznosi preko milion eura.

– Vrlo teško se može tačno utvrditi i izračunati koliko se novca na mjesečnom i godišnjem nivou sliva u budžetu države Crne Gore od prirodnih dobara koja pripadaju opštini Pljevlja – kazao јe Mitrović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 09:55