GI Sačuvajmo Sinjajevinu / - GI SAčUVAJMO SINJAJEVINU
07/12/2022 u 13:31 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Podrška NVO-a: Uključiti GI "Sačuvajmo Sinjajevinu" u tim za preispitivanje odluke o poligonu

Kako je saopšteno iz ovog udruženja, zahtjev je adresiran premijeru Dritanu Abazoviću.

Vladi Crne Gore danas je predat zahtjev 68 nevladinih organizacija iz Crne Gore kojim se traži uključivanje predstavnika Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu u radni tim za preispitivanje odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini.

Kako je saopšteno iz ovog udruženja, zahtjev je adresiran premijeru Dritanu Abazoviću.

- Vlada Crne Gore je na sjednici održanoj 20. oktobra 2022. godine donijela zaključak kojim je ministarstva odbrane, poljoprivrede, finansija, kao i ekologije, prostornog planiranja i urbanizma zadužila da, najkasnije do kraja 2022. godine, predlože naredne korake za implementaciju Zaključaka Vlade od 12.09.2019. godine Vlada, kojima 74.590.381 m² planine Sinjajevine ustupljeno na korišćenje Ministarstvu odbrane za potrebe formiranja vježbovno-strelišnog poligona Vojske, ili predlože novo adekvatno rješenje za vježbovno-strelišnu prostoriju na teritoriji Crne Gore, u skladu sa kriterijumima, navodi se u zahtjevu 68 NVO kojeg su uputili Vladi.

NVO ističu da  Vlada Crne Gore u radnu grupu nije uključila predstavnike civilnog sektora, iako je Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu zvanično tražila da bude dio radnog tima.

- Građanska inicijativa Sačuvajmo Sinjajevinu, koja okuplja predstavnike lokalnih stočarskih zajednica Sinjajevine, ali i sve građane kojima je stalo do ekološke Crne Gore, od 2018. godine se protivi uspostavljanju vojnog poligona na Sinjajevini jer je Studija Agencije za zaštitu prirode i životne sredine pokazala da Sinjajevina zbog izuzetnog biodiverziteta, te kao najveći pašnjak na Balkanu i drugi po veličini u Evropi, treba da bude proglašena regionalnim parkom prirode. U skladu sa tim organizovali su više protesta za odbranu Sinjajevine, ali i događaja u cilju popularizacije te planine kao turističke destinacije, dodaje se u zahtjevu.

Takođe, kako ističu, osim impozantnog biodiverziteta, Sinjajevina kao stočarska planina može biti veliki proizvođač organske, zdrave hrane.

- Ranija analiza Agrokombinata 13.jul pokazala je da se na Sinjajevini za samo četiri mjeseca može proizvesti preko 1000 tona sira, 750 tona mesa, 36 tona vune, 33 tone ljekovitog bilja i 4000 tona sijena. Stoga mi, dolje potpisani predstavnici civilnog sektora zahtijevamo od Vlade Crne Gore da u radni tim koji će se baviti preispitivanjem odluke o vojnom poligonu na Sinjajevini uključi predstavnika Građanske inicijative Sačuvajmo Sinjajevinu - Milana Sekulovića, navode iz NVO koje su podržale ovo udruženje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 08:41