Ilustracija
06/05/2023 u 17:27 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policiјa čuva 16 funkcionera

Kako su poјasnili iz policiјe, vladinom odlukom јe propisano da status štićene ličnosti, između ostalih, imaju i članovi uže porodice predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, koji nijesu uvršteni u ovaj broj

Uprava policije trenutno, shodno vladinoj odluci, obezbjeđuje, odnosno čuva 16 funkcionera koje imaju status štićenih ličnosti, saopšteno јe "Danu" iz te instituciјe. Kako su poјasnili, navedenom odlukom јe propisano da status štićene ličnosti, između ostalih, imaju i članovi uže porodice predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, koji nijesu uvršteni u ovaj broj.

– Shodno članu 3 vladine odluke, policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti obezbjeđuju: predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, predsjednicu Skupštine Danijelu Đurović, predsjednika Vlade Dritana Abazovića, ministra unutrašnjih poslova Filipa Adžića, v.d. vrhovnog državnog tužioca Tatjanu Begović, glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića, v.d. predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore Vesnu Vučković i v.d. direktora Uprave policije Nikolu Terzića, kao i članove uže porodice predsjednika Crne Gore i članove uže porodice predsjednice Skupštine Crne Gore – saopšteno јe "Danu" iz Uprave policiјe.

Shodno vladinoј odluci, policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti obezbjeđuju i nekadašnjeg glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića i bivšeg direktora Uprave policije Zorana Brđanina.

Broj službenika i automobila tajna

U Upravi policije kažu da su broj policijskih službenika koji se radno angažuju na poslovima neposrednog fizičkog obezbjeđenja štićenih ličnosti i materijalno-tehnička sredstva koja se tom prilikom koriste, između ostalog i službena motorna vozila, određeni planovima obezbjeđenja, koji se sačinjavaju na osnovu člana 12 stav 3 vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije i shodno članu 5 Uputstva o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, a koji su, shodno Zakonu o tajnosti podataka, određeni kao tajni podaci. S tim u vezi, poštujući odredbe pomenutog zakona, kao i iz razloga bezbjednosti štićenih ličnosti, u policiji nijesu u mogućnosti da javnosti dostave odgovore na pitanja koja se odnose na broj službenika obezbjeđenja i broj službenih motornih vozila koja se za te poslove koriste.

– Shodno članu 10 vladine odluke, policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti trenutno obezbjeđuju sedam štićenih ličnosti. Članom 3 vladine Odluke o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, određene su ličnosti čija se bezbjednost štiti i njihovo obezbjeđivanje otpočinje samim izborom na funkciju. Članom 6 odluke propisano je da kad ličnostima iz člana 3 odluke prestane funkcija, zaštita bezbjednosti će se produžiti tri mjeseca od dana prestanka funkcije ako to zahtijevaju razlozi bezbjednosti, na osnovu procjene stepena ugroženosti Agencije za nacionalnu bezbjednost. Ako bezbjednosna procjena ugroženosti ukazuje na postojanje razloga bezbjednosti, zaštita bezbjednosti može se produžiti i nakon isteka od tri mjeseca, za vrijeme dok postoje razlozi bezbjednosti. O produženju zaštite bezbjednosti odlučuje Vlada, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova. Članom 10 odluke propisano je da Vlada može, na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova, da odredi da se obezbijede i druge ličnosti, objekti i prostori ako na to ukazuje bezbjednosna procjena stepena ugroženosti, kao i drugi podaci i saznanja iz nadležnosti policije. Shodno članu 6 vladine odluke, nekadašnji glavni specijalni tužilac, Milivoje Katnić i nekadašnji direktor Uprave policije Zoran Brđanin imaju status štićene ličnosti i njih trenutno obezbjeđuju policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti. Shodno članu 10 vladine odluke, nekadašnji pomoćnik direktora Uprave policije za Sektor za borbu protiv organizovanog kriminala Zoran Lazović ima status štićene ličnosti i njega trenutno obezbjeđuju policijski službenici Odsjeka za obezbjeđivanje domaćih štićenih ličnosti – navode iz policiјe.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
15. maj 2024 21:00