/ -FOTO: ILUSTRACIJA
15/07/2022 u 06:31 h
Milica KrgovićMilica Krgović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Policijski inspektor prijavljen zbog sumnje da je iznudio izjavu maloljetnicama

Iz Uprave policije su ove navode negirali, navodeći da se nadležni tužilac po prijavi izjasnio da nema elemenata krivičnog djela

Radnica u Skloništu za žrtve trgovine ljudima Milica Đukanović podnijela je krivičnu prijavu protiv policijskog inspektora Ž.G., kojeg optužuju da je navodno iznudio izjave od dvije maloljetne žrtve trgovine ljudima.

Đukanović tvrdi da je iznudio iskaz "na način što im je rekao da će nakon što izjave određenu stvar vratiti se kod svojih roditelja protiv kojih se vode postupci za krivična djela trgovine ljudima i nedozvoljenog braka".

Ove navode su iz Uprave policije Crne Gore negirali, navodeći da se nadležni tužilac po prijavi izjasnio da nema elemenata krivičnog djela.

– Policijski službenik je postavljao pitanja koja unaprijed sadrže odgovor i na taj način iskoristivši svoj autoritet koji uživa i zlouporijebivši povjerenje maloljetnih korisnica upotrijebio nedopušteno sredstvo i nedopušten način u namjeri da iznudi iskaz, zbog čega smatram da je počinio krivično djelo. Кada sam pitala korisnice da li je to stvarno istina i da li su spremne da potvrde pred službenikom Uprave policije, rekle su da je to istina i da će to ponoviti gdje treba – navodi se u prijavi Đukanovićeve. Prijava je nedavno dostavljena danilovgradskoj policiji. I maloljetna lica koja su nam se telefonskim putem obratila iz Skloništa tvrdila su da je istina ovo što se navodi u prijavi i da su spremne da to potvrde.

Iz Ministarstva rada ne odgovaraju

Đukanovićeva navodi da su uzimanju izjava maloljetnih žrtava trgovine ljudima prisustvovali predstavnici Centra za socijalni rad koji su, kako kaže, odbili da prijave navodno krivično djelo koje je počinio službenik Ž. G.

Ona kaže da je ona nakon toga podnijela prijavu.

Iz Ministarstva rada i socijalnog staranja prethodnih dana nijesu odgovarali na pitanja "Dana" u vezi s ovim slučajem.

S druge strane, iz Uprave policije "Danu" su odgovorili da navodi da je Ž.G. iznudio iskaz od maloljetnih osoba nisu tačni, obavještenja su prikupljena u prostorijama Skloništa, a ne u prostorijama Odjeljenja bezbjednosti, dok je prikupljanju obavještenja prisustvovala službenica Centra za socijalni rad.

– Policijski službenik nije uticao na maloljetna lica, već su one same dale obavještenja na okolnosti prijave, o čemu se može i izjasniti službenica Centra za socijalni rad. Osim toga, nakon udaljenja policijskih službenika iz prostorija skloništa, M.R. je uputio telefonski poziv službeniku policije Ž.G. i od njega zahtijevao da dođe da ponovo prikupi obavještenja na zapisnik jer je on obavio razgovor sa maloljetnim osobama i izjavio da one žele da sad daju drugu izjavu. On je upoznat da se takvo prikupljanje obavještenja može uraditi po nalogu tužioca, te da sačini službenu zabilješku na te okolnosti i da je dostavi službenicima policije koji će zabilješku proslijediti nadležnom tužiocu, međuti, M.R. do pisanja ovog odgovora nije dostavio nikakvu zabilješku – kazali su nam iz Uprave policije.

Кada je u pitanju prijava M.Đ. protiv policijskog službenika, iz policije kažu da je sa navodima prijave upoznat državni tužilac, koji se izjasnio da u navedenom nema elemenata krivičnog djela koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Oni su podsjetili da su Odjeljenju bezbjednosti Danilovgrad 22. juna, policijski službenici Centra bezbjednosti Nikšić, dostavili prijavu maloljetne ženske osobe na okolnosti njenog boravka u Skloništu za žrtve trgovine njudima (NVO Centar za socijalnu politiku) u Danilovgradu i na postupanje direktora skloništa M.R.

– Naime, maloljetna ženska osoba, žrtva trgovine ljudima, koja je rješenjem Centra za socijalni rad u Nikšiću smještena u sklonište tokom maja ove godine,iznijela je u dostavljenoj prijavi žalbu u dijelu kvaliteta obroka koje je dobijala tokom boravka, kao i na samo postupanje direktora prema njoj i prema dvijema ženskim osobama, gdje je navela da ih je on on fizički zlostavljao. O prijavi je upoznat tužilac koji je ovlastio policijske službenike da prikupe obavještenja od direktora M.R., zaposlene M.S. i dvije maloljetne osobe smještene u ovom Centru, kao i da preduzmu druge mjere i radnje. Zbog navedenog, upućen je zahtjev Centru za socijalni rad da njihovi službenici zajedno s policijskim službenicima obiđu Sklonište i obave razgovor sa maloljetnim licima, što je i urađeno. Službenica Centra za socijalni rad je odmah pokrenula postupak za izmiještanje ove dvije maloljetne osobe iz prostorija skloništa. Prikupljena obavještenja su proslijeđena državnom tužiocu na upoznavanje i dalje odlučivanje – naveli su iz Uprave policije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 03:36