Biogradska gora, ilustracija / - foto: NPCG
18/03/2024 u 14:27 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Potpisan Sporazum za nabavku opreme za NPCG

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera i JP Nacionalni parkovi Crne Gore (NPCG) potpisali su Sporazum za nabavku opreme koja će poboljšati nadzor i unaprijediti upravljanje zaštićenim područjima u zemlji

Riječ je o inovativnoj opremi za digitalizaciju monitoringa šumskih područja, ukupne vrijednosti preko 50 hiljada eura.

Ta aktivnost je dio projekta "Integrisanje biodiverziteta u sektorske politike i prakse i jačanje zaštite ključnih tačaka biodiverziteta u Crnoj Gori”. Kroz uvođenje NFC tehnologije za označavanje i praćenje drveća, biće omogućen trajni monitoring i kontrola, uz mogućnost ažuriranja podataka u realnom vremenu, anvodi se u saopštenju iz Ministarstva turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja (MERT).

Tužilaštvo izviđa sјeču šume u NP Durmitor

- Tagovanjem drveća doprinosimo sprečavanju nelegalne sječe šume. Sva stabla će biti označena fizičkim tagom sa jedinstvenim ID zapisom, koji sadrži sve potrebne detalje poput vrste drveta, starosti, obima, fotografije i slično - ističe se u saopštenju Ministarstva turizma.

Kako dodaje, kroz sistem će biti moguće i dodavanje različitih modula, kako bi se proširile informacije koje se prepoznaju kao relevantne. Ovakav način označavanja stabala obezbjeđuje praćenje cjelokupnog životnog ciklusa., ističu u Ministarstvu.

- Posljedice klimatskih promjena i prenamnožavanja potkornjaka u NP Prokletije, tokom 2023. dovele su do velikog isušivanja stabala, pa je projektom predviđena i kupovina feromonskih klopki, koje za cilj imaju mokro hvatanje potkornjaka koji dovodi do sušenja stabala smrče, te na taj način mogu omogućiti efikasnije upravljanje ovim ekosistemima - zaključeno je u saopštenju iz MERT-a.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 23:55