/ skupština ilustracija
16/11/2023 u 15:04 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Predlog zakona: Popis od 30. novembra do 15. decembra

Spajić je ranije prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično objavio novi javni poziv za popisivače

Popis stanovništva u Crnoj Gori biće sproveden od 30. novembra do 15. decembra. To je predviđeno predlogom Zakona o izmjenama i dopunama zakona o popisu koji je danas predat u skupštinsku proceduru.

Izmjene Zakona o popisu poslate Skupštini

Skupštinska većina predala je danas izmjene i dopune Zakon o popisu. Izmjene i dopune tog akta, kako je rečeno portalu RTCG u skladu su sa dogovorom parlamentarnih subjekata, koji je predložio premijer Milojko Spajić.

Spajić je ranije prihvatio sve zahtjeve opozicije, a Monstat zvanično objavio novi javni poziv za popisivače. Predviđeno je proširivanje popisnih komisija sa dva nova člana opozicije i jednim članom vijeća manje brojnih naroda u gradovima u kojima su zastupljeni.

Dokumentom je predviđeno da se za popisivače i instruktore raspiše novi javni poziv koji će pored opštih uslova, za pripadnike romske populacije sadržati mjeru afirmativne akcije u vidu trećeg stepena nivoa obrazovanja.

- To će podrazumijevati mogućnost novog prijavljivanja i učešće po dogovorenom paritetu koji će biti preciziran sporazumom o uslovima za održavanje popisa, po modelu kako je to rađeno 2011. godine- navodi se u dokumentu.

Dokumentom je precizirano i način upootrebe softvera za kontrolu svih podataka.

Predviđena je i obaveza omogućavanja parlamentarnog nadzora kroz formiranje skupštinskog odbora na paritetnoj osnovi između vlasti i opozicije sa kopredsjedavajućim načinom predsjedavanja navedenim odborom.

Predlogom sporazuma predviđena je detaljna kontrola unosa podataka.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
30. april 2024 01:29