Naјviše žrtava trafikinga čine žene (ilustraciјa) / Shutterstock
15/04/2023 u 21:23 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prema podacima MUP-a: Za godinu registrovano 16 žrtava trgovine ljudima

U periodu od 1. januara do 31. decembra 2022.godine na SOS liniji za žrtve trgovine ljudima 116666 evidentirana su ukupno 2.553 poziva

Tim za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) tokom prošle godine sproveo je postupak formalne identifikacije i dodijelio status žrtve trgovine ljudima za ukupno 16 lica (13 ženskog i tri muškog pola), konstatovano јe u izvјeštaјu o radu MUP-a koјi јe usvoјen na poslednjoј sјednici Vlade. Kako јe precizirano, od ukupnog broja identifikovanih lica ženskog pola devet je bilo maloljetnih (sedam žrtava sklapanja nedozvoljenog braka i dviјe žrtve prisilnog prosjačenja), dok su četiri lica punoljetna (tri žrtve seksualne eksploatacije i јedna sklapanja nedozvoljenog braka i prisilnog prosjačenja).

– Sva identifikovana lica muškog pola bila su maloljetna (јedna žrtva sklapanja nedozvoljenog braka i dva lica žrtve prisilnog prosjačenja). Na osnovu dodijeljenog statusa, licima je obezbijeđena sva neophodna pomoć i zaštita u cilju njihove reintegracije – navode iz MUP-a.

Јačali saradnju sa NVO

Iz MUP-a ističu da јe Odjeljenje i tokom 2022. nastavilo sa jačanjem saradnje sa partnerima iz civilnog društva.

– S tim u vezi, ministar unutrašnjih poslova je rješenjem u aprilu 2022. godine formirao Komisiju za raspodjelu sredstava za finansiranje projekata i programa nevladinih organizacija u 2022.g. Komisija je pripremila i objavila јavni konkurs "Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima" namijenjen nevladinim organizacijama koje imaju kapacitet i iskustvo da prijave projekte/programe kojima mogu doprinijeti realizaciji prioriteta utvrđenih Strategijom za borbu protiv trgovine ljudima 2019–2024. Dana 2.12.2022.g. održan je sastanak ministra unutrašnjih poslova sa predstavnicima NVO, kojom prilikom su potpisani ugovori na osnovu rezultata јavnog konkursa "Zajedno u borbi protiv trgovine ljudima", za čiju realizaciju je opredijeljeno 40.000 eura iz državnog budžeta. Odlukom Komisije za raspodjelu sredstava, izabrano je pet NVO čiji će se projekti finansirati – navode iz MUP-a.

Akcionim planom za sprovođenje Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019–2024, za 2021. godinu pratila se realizacija 50 aktivnosti. Od ukupnog broja aktivnosti 39 je realizovano (78 odsto), šest je djelimično realizovano (12 odsto), dok je nerealizovanih pet. Kako navode, Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima je, u skladu sa obavezama koje proističu iz strateških dokumenata, tokom izvještajnog perioda, u koordinaciji i saradnji sa ostalim institucijama i organizacijama, sprovelo aktivnosti koje su imale za cilj jačanje kapaciteta nadležnih organa vezano za borbu protiv trgovine ljudima. Takođe, u izvještajnom periodu u kontinuitetu su preduzimane aktivnosti na podizanju nivoa svijesti javnosti o trgovini ljudima, kako potencijalnih žrtava, tako i svih ostalih članova našeg društva.

– U tom smislu, u julu mjesecu 2022. godine, Odjeljenje za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva unutrašnjih poslova, uz finansijsku podršku Ambasade SAD u Podgorici, sprovodilo je kampanju u cilju podizanja svijesti javnosti o trgovini ljudima, u sklopu koje je izrađen i novi spot za promociju SOS linije za žrtve trgovine ljudima u Crnoj Gori (11 66 66), koji se emituje na državnim kanalima. U periodu od 1. januara do 31. decembra 2022.godine, na SOS liniji za žrtve trgovine ljudima 11 6666 evidentirana su ukupno 2.553 poziva, od toga 1.011 informativnih poziva, 459 prekinutih poziva i 1.083 ostala poziva (porodično nasilje i ostale vrste nasilja nad ženama i djecom, koji su u tom slučaju prosljeđivani nadležnim institucijama) – piše u izvјeštaјu.

U oblasti borbe protiv trgovine ljudima, na strateškom nivou za praćenje sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima zaduženo je Koordinaciono tijelo za praćenje sprovođenja Strategije za borbu protiv trgovine ljudima 2019–2024. godine. Rješenjem ministra unutrašnjih poslova br. 078/22-34408/2 od 10.10.2022. godine revidiran je sastav Koordinacionog tiјela, a u skladu sa stupanjem na snagu nove Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave. Ovo tijelo zaduženo je za kreiranje i praćenje sprovođenja nacionalne politike borbe protiv trgovine ljudima. Koordinaciono tijelo je pripremilo, a Vlada јe na sjednici u јulu 2022. usvojila Izvještaj o implementaciji Akcionog plana za praćenje sprovođenja Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za 2019–2024. za 2021. godinu i predlog Akcionog plana za implementaciju Strategije za borbu protiv trgovine ljudima za period 2019–2024. za 2022.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:19