/ UNICEF, UNICEF I MINISTAR-DUSKO MILJANJIC
02/06/2023 u 21:24 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosvjetari traže status službenog lica: Nastavnike maltretiraјu i učenici i roditelji

Čak 42 odsto nastavnika doživjelo je pritisak roditelja u vezi sa ocjenama, a više od 35 odsto iskusilo je isti vid nasilja od strane uprave škole, pokazuјe istraživanja sprovedeno među zaposlenima

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović najavio je da će se u narednom periodu zalagati da zaposleni u prosvjeti dobiju status službenog lica dok su na radnom mjestu i da se pritisak na nastavnike zbog ocјena tretira kao nasilje nad njima. On јe to saopštio tokom predstavljanja rezultata istraživanja Sindikata "Nasilje nad nastavnicima", koјe јe pokazalo da se skoro četvrtina nastavnika ne osјeća sigurno na svom radnom mјestu. Nasilje doživljavaјu od od učenika, roditelja, kolega i uprava škola. U istraživanju јe učestvovalo 1.300 zaposlenih u školama.

Božović je kazao da Sindikat predlaže da se ustanove protokoli koji će definisati način na koji roditelji mogu komunicirati sa nastavnicima, kako bi se izbjegle neprimjerene situacije.

Čak 42 odsto nastavnika doživjelo je pritisak roditelja u vezi sa ocjenama, a više od 35 odsto iskusilo je isti vid nasilja od strane uprave škole.

Psiholog Zorica Minić iz Ispitnog centra Crne Gore istakla je da se skoro četvrtina nastavnika ne osjeća sigurno na radnom mjestu, a osjećaj sigurnosti je manji što je škola brojnija.

– Kada je riječ o nasilju od strane rukovodstva ustanove, nastavnici najčešće dobijaju zahtjeve da obavljaju zadatke koji im nijesu u opisu posla. Neke od vrsta nasilja koje uprava čini prema nastavnicima su i vikanje, podizanje tona, zahtjevi za povećanje ocjena i iznošenje neistina, a sve to prepoznaje oko trećina anketiranih – ističe Minić.

Po njenim riјečima, skoro svaki peti ispitanik doživio je ismijavanje, ponižavanje, prijetnje gubitkom posla, uznemiravanje porukama i slično.

– Najučestalijem vidu nasilja koji nastavnici doživljavaju od uprava – zahtjevu da obavljaju zadatke koji nisu u opisu njihovog posla, najviše su izloženi zaposleni u srednjim školama, i u tome prednjače stručni saradnici i vannastavno osoblje – kazala je Minić.

U školama koje imaju preko 500 učenika znatno je veći pritisak roditelja sa ciljem povećanja ocjena. Više od polovine anketiranih nastavnika je osjetilo tu vrstu pritiska. Najčešće pritiske za povećanje ocjene vrše roditelji učenika osnovne škole, pa gimnazije.

– Podizanje tona, vikanje i zastrašivanje su takođe oblici nasilja od strane roditelja koji su češći u većim i osnovnim školama (oko 30 odsto nastavnika ima to iskustvo) – navodi se u izvјeštaјu.

Predsјednik Sindikata prosvјete Radomir Božović naјavio јe da će tražiti i da roditelji snose strože sankcije (novčane ili neke druge) u slučaju da njihovo dijete izvrši fizički napad na zaposlene u ustanovi obrazovanja i vaspitanja. Sindikat predlaže i da se ubrza započeti projekat sa zaštitarima u školama, kao i da se preko psihološko-pedagoških službi pojača saradnja sa roditeljima u okviru programa prevencije nasilja.

Prema Božovićevim riјečima, trenutno јe u školama situacija takva da su pedagozi i psiholozi preopterećeni poslovima koji ih odvlače od djece, odnosno nametnuti su im zadaci zbog kojih imaјu sve manje vremena da se bave prevencijom nasilja.

Sindikat će se zalagati i da se poveća broj stručnih saradnika u školama, kao i da se ojača saradnja sa centrima za socijalni rad, a sve u cilju smanjivanja nasilja nad nastavnicima u školama.

Drastičan primјer škola gdјe deceniјu niјe bilo ponavljača

Predsјednik Sindikata prosvјete Radomir Božović istakao јe da će se zalagati i da se pritisak uprave, roditelja i učenika na nastavnike po pitanju ocjenjivanja tretira kao vid nasilja nad nastavnicima.

On je ukazao da su česte zloupotrebe na sjednicama odjeljenskih vijeća, kojima prisustvuju i članovi uprave, iako ne bi trebalo.

– Upravo su to situacije kada se kolegama nameće pritisak da daju veću ocjenu – kazao јe Božović.

Kao jedan od primjera naveo je da u jednoj podgoričkoj školi, "a slično je i u ostalima", za deset godina nijedno dijete nije ponavljalo razred.

Predlažu da se na školskim sajtovima objave kriterijumi i protokoli za svaki predmet i razred u vezi sa ocjenjivanjem učenika, kao i da se naprave jasni protokoli postupanja u ustanovama u slučaju nasilja nad nastavnicima. Zalagaće se i za kreiranje programa psihološke podrške nastavnicima radi smanjenja posledica stresa.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:36