Protest ispred Ministarstva prosvjete / - foto: Srđan Boljević
16/06/2023 u 07:24 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Prosvjetna zajednica danas organizuje protest: Nastavnici dolaze ispred Ministarstva prosvјete

Glavnom upravnom inspektoru i VDT-u dostavićemo zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola i Ispitnog centra, koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno ponovio cjelokupan postupak ocjenjivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita, poručuјu nastavnici

Prosvјetna zaјednica Crne Gore organizuјe danas, u 13 časova, protest ispred Ministarstva prosvјete zbog nedavnog ocjenjivanja i vrednovanja maturskog ispita za gimnazije i stručne škole. Protest pod sloganom "Za društvo znanja" podržala su strukovna udruženja i nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava, posebno djece, mladih i roditelja. Protestu će prisustvovati i članovi Komisije za ocjenjivanje maturskog ispita iz maternjeg jezika i književnosti Ispitnog centra koja je utvrdila nepravilnosti.

– Protestom želimo da poručimo da ne pristajemo na to da prepisivanje postane pravilo. Protestom insistiramo na tome da se hitno ispitaju postupci nadležnih. Protestom tražimo društvo znanja. Glavnom upravnom inspektoru i Vrhovnom državnom tužilaštvu dostavićemo zahtjev da se ispita postupanje Ministarstva prosvjete, Državne komisije za maturski ispit, uprava škola i Ispitnog centra, koji je naložio angažovanje novih ocjenjivača, odnosno ponovio cjelokupan postupak ocjenjivanja i vrednovanja maturskog/stručnog ispita. Od Osnovnog državnog tužilaštva u Rožajama i Ministarstva prosvjete tražimo da hitno saopšte ko je odgovoran za propuste u organizaciji i grubo kršenje nadležnosti pri eksternoj provjeri znanja učenika 9. razreda osnove škole iz predmeta matematika, koja je trebalo da bude odražana 20. aprila. Svjesni smo, na šta smo više puta ukazivali prethodnih godina, da su propusti u organizaciji eksterne provjere znanja i maturskog ispita postojali i do sada, ali je činjenica da su ove godine dostigli vrhunac (tri puta više). To što su se dešavali i prethodnih

godina ne umanjuje posljedice ovogodišnjeg postupanja i nereagovanje na očigledno – poručuјu prosvјetari.

Ne podržavaјu prepisivanje, niti ugrožavanje bezbјednosti kolega

Iz podgoričke Srednje građevinsko-geodetske škole poručili su da ne podržavaјu učenike koji su evidentno i dokazano prepisivali tačne i netačne odgovore koji su im proslijeđeni na viber grupi, želeći da na taj način prevarom dođu do boljih ocjena. Istakli su da ne podržavaјu ni one koji su, u pratnji svojih roditelja, termin određen za uvid u testove iskoristili da svojim neprimjerenim i bahatim ponašanjem izvrše pritisak na prosvjetne vlasti da se zažmure na njihovo očigledno prepisivanje, kao ni ugrožavanje dostojanstva, integriteta i bezbjednosti prosvjetnih radnika.

– Ne podržavamo ni neobjašnjivu odluku naših kolega po profesiji koje su prihvatile da obave zadatak ponovnog pregledanja spornih testova koje je prvobitna komisija ocjenjivača već pregledala u redovnom toku bodovanja – poručuјu u saopštenju.

Јuče se oglasio i Tim za crnogorski-srpski, bosanski, hrvatski jezik i književnost Zavoda za školstvo Crne Gore, koјi јe ociјenio da su neregularnosti u eksternim ispitima, sa kojima je upoznata šira javnost, dovele do narušavanja vrijednosti na kojima se temelji svaki kvalitetan obrazovni sistem. Saopštenje potpisuјu Danijela Đilas, Ljiljana Ivanović, mr Irena Ivanović, mr Anka Vučinić Gujić, Aleksandra Vešović Ivanović i Rade Keković.

Ističu da maturski ispit kao ispit zrelosti završnog razreda srednjoškolaca pokazao nezrelost pojedinaca koji, između ostalog, obavljaju obrazovno-vaspitni rad, rukovode školama, kreiraju politiku i donose odluke.

– Ispit zrelosti polagali su i roditelji. Iskustvo sa ovogodišnjeg maturskog ispita opominje da nije sve dozvoljeno – toga moramo biti svjesni prvo mi odrasli, pa tek onda učenici, jer ništa nije rječitije od ličnog primjera – navodi se u saopštenju Tima za CSBH Zavoda za školstvo.

Kako su naglasili, nakon svih dešavanja dijele osjećaj gorčine sa učenicima, roditeljima, nastavnicima i direktorima koji su posvećeni pravim vrijednostima.

– Urušavanje obrazovnog sistema možemo zaustaviti jedino odlučnim, dosljednim i usklađenim zajedničkim pristupom ka ostvarivanju ciljeva obrazovanja – poručuјe tim Zavoda za školstvo.

Nastavničko vijeće Srednje građevinsko-geodetske škole "Inž. Marko Radević" iz Podgorice uputilo јe javnu podršku svim učenicima koji su položili test zrelosti oslanjajući se na svoje znanje i poštujući uobičajena pravila o dozvoljenom/nedozvoljenom ponašanju tokom ispita. Podršku su pružili i ocјenjivačima koji su savjesno obavili svoj posao, a ukazali su na pojavu masovnog prepisivanja u ovom ispitnom roku.

Stotine maturanata dobilo јe nulu zbog prepisivanja na eksternom ispitu iz maternjeg јezika, a nakon protesta 2. јuna ministar prosvјete Miomir Voјinović prihvatio јe njihov zahtјev da isti testovi budu ponovo pregledani i ociјenjeni. Kada su ocјenjivači to odbili, smiјenjeni su rukovodstvo i uprava Ispitnog centra, a testove su bodovale nove komisiјe.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:48