Sa protesta / - FOTO: SVETLANA ćETKOVIć
15/12/2023 u 16:34 h
Svetlana ĆetkovićSvetlana Ćetković
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(VIDEO/FOTO) Protest ispred vlade - Raičević: Tražimo da se sve institucije uključe u efikasnu zaštitu žena

Dobili smo samo hrpu obećanja na Međunarodni dan borbe protiv nasilja. Ne damo da ona budu zaboravljena samo zato što je kampanja prošla i projekti se završili, poručila je ona

Tražimo od Vlade da ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje u porodici kao nezavisnog mehanizma za procjenu rada svih nadležnost institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efiksne zaštite žrtava, okončanja nekažnjivosti službenika koji ne izvršavaju svoje dužnosti u slučajevima nasilja u porodica i izgradnju povjeranje u rad državnih institucija, poručeno je sa protesta koji je održan ispred vlade zbog presude koju je zbog presude Višeg suda u slučaju ubistva Zimrite Nerde organizovao Centar za ženska prava. 

Direktorka Centra za ženska prava Maja Raičević je poručila da je protest organizovan jer ne želimo da se pravda uzima u svoje ruke, kao što su to morala Zimritina braća kojima je zbog toga i suđeno, "već da tražimo da država preuzme odgovornost i reformiše sistem koji očigledno ne valja".

image

Sestre Zimtrite Nerde

- SVETLANA ćETKOVIć

- Danas smo ovdje jer nismo dobili odgovor na naše ranije zahtjeve Vladi da reformiše sistem koji ne štiti žrtve. Dobili smo samo hrpu obećanja na Međunarodni dan borbe protiv nasilja. Ne damo da ona budu zaboravljena samo zato što je kampanja prošla i projekti se završili. Poštujemo podjelu vlasti i podržavamo nezavisnost pravosudja i nismo ovdje zbog pojedinačnih presuda, već zato što iza njih stoji sistem koji onemogućava zaštitu i pristup pravdi, koji živote žena ne čuva i ne vrednuje. Rezultat takvog sistema je i ovakva presuda. Ovdje smo baš zbog toga sto ne želimo da se pravda uzima u svoje ruke, kao što su to morala Zimritina braća kojima je zbog toga i sudjeno, već da tražimo da država preuzme odgovornost i reformiše sistem koji očigledno ne valja. Zalažemo se i vjerujemo u vladavinu prava, ali smatramo da e sud zadnja linija odbrane prava žrtava, pa kad i ta odbrana zostane, prestaje momenat za ćutanje - kazala je ona.

Sestra Zimrite Nerde je kazala da je njena sestra bila izložena nasilju Dalibora Nikolića 11 godina i da je za to on dobio samo 12 godina zatvora.

- Gdje je ovdje prava, je li ovo pravda? Nijedna žena nije zaštićena. Mi nemamo zaštitu. Kad su njemu toliko dali, onda će toliko i svakom drugom. Mislila sam da će ovo biti lekcija svakom monstrumu. Mi smo ovdje zbog nje, ali ona mrtva i to ne može da promijeni ni jedan zatvor - kazala je veoma potrešena Zimritina sestra Miranda.

image

Maja Raičević

- FOTO: SVETLANA ćETKOVIć

Ona je poručila da će ona biti veoma nezadovoljno ako se presuda Nikoliću ne preinače i naglasila da bez obzira na sve "suze njene djece neće ništa da zaustavi".

- Mi smo ovdje zbog drugih ljudi, da dignemo glas zbog svojih majki, ćerki, vaših sestara, da se i njima ne bi ovo desilo - poručila je Miranda Nerda.

Antita Sljepčević iz CŽP je zatražila od vlade da ojača Operativni tim za nasilje nad ženama i nasilje u porodici, superviziju slučajeva i djelotvoran sistem odgovornosti, kao i osigura da se završi rad na izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, kao i da razmotri i dodatno unaprijedi mjere protiv femicida, digitalnog nasilja i rodno zasnovanog govora mržnje.

image

Među protestantima i braća Zimtrite Nerde

- SVETLANA ćETKOVIć

Izabela Kordić je zatražila od vlade da osigura uslove za specijalizaciju službenika i formiranje stručnih timova u institucijama koje rade na sprečavanju i suzbijanju nasilja nad ženama i u porodici. Takođe, od vlade se zatražilo na protestu da pokrene programe za reintegraciju žrtava nasilja.

Kako je poručeno na protestu, ako vlada i nadfležne isntitucije uskoro ne odgovore na njihove zahtjeve, CŽP će ponovio organitovati protest.

Prvostepenom odlukom Višeg suda, Dalibor Nikolić je osuđen na 12 godina zatvora zbog nasilja u porodici. Iz Višeg suda su objasnili da je presuda prvostepena i da postoji pravni lijek, kao i da će dugostepeni sud cijeniti ispravnost pravne kvalifikacije.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. maj 2024 22:14