/ - FOTO RTCG
17/10/2023 u 21:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Provjera sudija i tužilaca neophodna, ali mora postepeno

Advokat Damir Lekić istakao je da nema ništa protiv vetinga, ali smatra da sada nije vrijeme za Crnu Goru

Poslanik koalicije "Za budućnost Crne Gore" Jovan Vučurović kazao je, gostujući u emisiji "Okrugli sto" na Parlamentarnom programu TVCG, da ukoliko ima volje kod vlade, uvođenjem vetinga u pravosuđu se može napraviti veliki iskorak, te da je još ranije trebalo pokrenuti pitanje temeljnih reformi u sudstvu i tužilaštvu. Poslanik Evropa sad Vasilije Čarapić kazao je da se Evropa sad zalaže za veting i da ima prostora za njegovo uvođenje, ali da je potreban širi koncept. 

"Mislim da je veliki broj zakona trebao biti davno donešen u borbi protiv kriminala i korupcije u sudstvu i tužilaštvu. Crna Gora je u vrijeme bivšeg režima bila prepoznata kao zarobljena država upravo zato što su sudstvo, tužilaštvo, policija i ANB bile prepoznate kao poluge bivšeg režima", kazao je Vučurović. 

Kazao je da je odavno trebalo pokrenuti pitanje temeljnih reformi u sudstvu i tužilaštvu.

"Ukoliko ima volje kod ove vlade, a nadam se i sljedeće, onda smatram da možemo da napravimo veliki iskorak vezano i za veting. Mogu da kritikujem i nas i sve ostale koji su došli na vlast nakon 30. avgusta što nijesmo još tada pokrenuli pitanje ono što smo znali da je bolno za Crnu Goru a to je pitanje temeljnih reformi u sudstvu i tužilaštvu", kazao je Vučurović. 

Vučurović je kazao da sudstvo i tužilaštvo u Crnoj Gori nikada nisu bili nezavisni.

"U Crnoj Gori sudstvo i tužilaštvo nikada nisu bili nezavisni, od 1945. do danas to su bile poluge da li komunističkog režima, da li Mila Đukanovića... Jasno je da nas tu čeka veliki posao", istakao je Vučurović. 

Poslanik Evropa sad  Vasilije Čarapić kazao je da veting predstavlja vanredni mehanizam koji nije prisutan u velikom broju zemalja, a to znači da se on uvodi onda kada se za to stvori nasušna potreba.

"Činjenica je da bi za njegovu primjenu prvo bilo neophodna promjena velikog broja zakona radi se o desetinama zakona i neke nove uvesti, najvjerovatnije i promjene Ustava, djelova koji se tiču sudija i tužilaca, ali i uvođenjem nekih novih normi kojima bi se to na neki način uelo u sistem", kazao je Čarapić. 

Čarapić smatra da je u pitanju jedna velika reforma za čije uvođenje ima prostora. 

"Ima prostora da se uvede jer nijesam vidio preveliku motivaciju nosilaca pravosudnih funkcija da sami sebe preispitaju, već imaju rezidentnost prema idejama kao što je veting, a znamo da je situacija u pravosuđu jako loša", kazao je Čarapić. 

Istakao je da se Evropa sad zalaže za uvođenje vetinga, ali da je potreban širi koncept. 

"Zalažemo se za uvođenje vetinga, međutim oprezni su u pristupu, smataram da bez nekog šireg koncepta priča o vetingu je priča za neke dnevno političke teme ili ubiranje političkih poena, i negdje bi potcjenili koliko je to neophodna reforma", istakao je Čarapić. 

Čarapić je kazao da smatra da bi Crnoj Gori to dalo velike rezultate, te da bi se riješio gorući problem države.

Advokat Andrej Raspopović prokomentarisao je iskustva u Albaniji i probleme sa kojima su se susreli nakon uvođenja vetinga.

"Specifično je to što je Albanija promijenila svoj Ustav i donijela Zakon o vetingu. Uveli su dva instrumenta kontrole kako bi se na neki način kontrolisala i profesionalna djelatnost sudija i ne samo njihova nego i članova njihove porodice. Uvedene su dvije institucije kroz Ustav, gdje je predviđena komisija koja će vršiti kontrolu.  Ono što je specifično za Albaniju jeste to što je taj sistem po broju sudija vrlo sličan crnogorskom pravosudnom sistemu", objašnjava Raspopović. 

Međutim, kako je istakao, kada se pojavio veting u Albaniji veliki broj sudija je odlučio da ne prolazi kroz tu prvu fazu i podnijeli su ostavke.

"U cjelokupnom tom procesu došlo je do zastoja vršenja pravosudnih funkcija, predmeti su prestali da se rade da se završavaju i to je izazvalo velike problema u samoj Albaniji. Na današnji dan Albanija je zemlja koja ima najviše predstavki pred Evropskim sudom za ljudska prava zbog povrede prava na suđenju u razumnom roku", istakao je Raspopović. 

Naglasio je da je najlošija stvar kod veting jeste što može da se pojavi neka vrsta instrumentalizacije izvršne vlasti u odnosu na sudsku, što, kako kaže, ne bi smjelo da se desi.

"To ne smije biti instrument za oruđe izvršne vlasti protiv sudske", kazao je Raspopović. 

Advokat Dalibor Kavarić kazao je da nije protiv vetinga, ali kao jednog pažljivo pripremljenog strateškog dokumenta koji bi imao veći od potrebnog stepena saglasnosti svih političkih subjekata.

"Stanje u pravosuđu u ovom momentu prema važećim propisima i po broju predmeta koji se rešavaju sa manjim ili većim stepenom efikasnosti, obzirom na situaciju da nemamo vrhovnog državnog tužioca u punom mandatu, da nemamo kompletan Ustavni sud, predsjednika Vrhovnog suda, kompletan Sudski savjet, i pričati iz te situacije koja je sama po sebi vanredna i komplikovana, pričati o radikalnim zahvatima u pravosudni sistem kakav je veting, koji ne osoporavam kao koncept i kao strategiju dugoročnog razvoja, ali pribjegavati tako nekom brzom i radikalnom rješenju koje bi moglo desetkovati i postojeće kapacitete u pravosuđu, bilo bi jako rizično", kazao je Kavarić. 

Istakao je da bi čak moglo izazvati kod javnog mnjenja, koje ima veoma nizak povjerenja u pravosudne institucije, osjećaj neke vrste kriminalizacije pravosuđa.

"Moglo bi dovesti do kriminalizacije sudske i tužilačke profesije, kriminalizacije svih tužioca i sudija, i bojim se da bi to dodatno unizilo stanje u pravosuđu", kazao je Kavarić. 

Advokat Damir Lekić istakao je da nema ništa protiv vetinga, ali smatra da sada nije vrijeme za Crnu Goru.

"Došli bi u jedan kolaps sistem, a i sada je takva situacija. Ako me pitate kakva je situacija u Višem sudu ja ću vam reći - kolaps. Imate toliki broj predmeta sa šest sudija, koji to ne mogu fizički da podnesu", kazao je Lekić.

Lekić je naglasio da nije protiv vetinga već za, ali se boji da ćemo doći u situaciju da nemamo sudije da sude.

"Kao advokat gledajući neke sudije i tužioce mogao sam da steknem neki utisak da imaju skuplje auto nego što to trebalo da bude, ali ne znači da su do toga došli nezakonito. Tako da su to stvari koje se moraju detaljno iskanalisati i provjeriti da se ne bi došlo do grešaka, jer može doći do sitacije da neke sudije kažu nećemo da budemo predmet vetinga", kazao je Lekić. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 22:09