Бранислав Радуловић / Бранислав Радуловић-Бранислав Радуловић
23/03/2024 u 20:52 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Radulović: Revizori kontrolišu zaštitu šuma od bespravne sječe

Cijeneći značaj zaštite životne sredine i identifikovani rizik od prekomjerne sječe šume, Državna revizorska instituciјa (DRI) je započela reviziju uspjeha na temu "Uspješnost sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – bespravna sječa šuma", saopštio јe "Danu" senator DRI dr Branislav Radulović.

Kao subjekti revizije identifikovani su Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima, Uprava prihoda i carina, Uprava za inspekcijske poslove, Agencija za zaštitu životne sredine i JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

– Predmetnom revizijom će se izvršiti kontrola aktivnosti koje su nadležni organi preduzeli ili bili dužni preduzeti u cilju zaštite šuma od bespravne sječe. Obuhvat revizije biće razdoblje 2021–2024 godina. U svrhu ostvarivanja postavljenog cilja revizije, potrebno je dati odgovor na pitanje da li se uspješno sprovodi politika zaštite životne sredine u Crnoj Gori kada je u pitanju bespravna sječa – kazao јe Radulović za "Dan".

Sagovornici "Dana" ocjenjuju: Šumarska mafija gora od narko-kartela

Kako јe podsјetio, očuvanje šuma i drugih ekosistema jedan je od 17 globalnih ciljeva održivog razvoja UN (SDG) i svaka država članica dužna je da sprovodi politiku u skladu sa svojom nacionalnom strategijom održivog razvoja.

– Predmetnom revizijom će se obuhvatiti Cilj 15 – Očuvanje života na zemlji – Održivo upravljati šumama, suzbijati dezertifikaciju, zaustaviti i preokrenuti degradaciju zemljišta i spriječiti dalji gubitak biološke raznolikosti. Državna revizorska institucija je već ranije izvršila reviziju uspjeha "Uspješnost sprovođenja politike zaštite životne sredine u Crnoj Gori – zaštita od šumskih požara", u okviru koje je utvrđeno da se radovi u šumama ne obavljaju u skladu sa odredbama Zakona o životnoj sredini, Zakona o zaštiti prirode i Zakona o šumama, te da nije obezbijeđen adekvatan nadzor nad sprovođenjem uslova i mjera zaštite prirode, jer je evidentno da se odvijaju djelatnosti i procesi koji predstavljaju faktor ugrožavanja i oštećenja životne sredine. S obzirom da se Crna Gora u poslednje vrijeme susreće sa sve češćim pojavama bespravne sječe šuma, revizijom bi se definisale preporuke za kompleksniji pristup rješavanju navedenih problema – rekao јe Radulović.

Prema međunarodno usvojenoj definiciji, kako јe dodao, održivo (trajno) gazdovanje šumama podrazumijeva upravljanje i korišćenje šuma i šumskog zemljišta na takav način i u takvom stepenu da se očuva biodiverzitet, a produktivnost, obnavljanje, vitalnost i potencijal šuma da budu na nivou kojim bi se zadovoljile odgovarajuće ekološke, ekonomske i socijalne potrebe i današnje i budućih generacija, kako na lokalnom, tako i na nacionalnom nivou, a da se pritom ne ugroze i oštete neki drugi ekosistemi.

Neefikasan sistem zaštite od šumskih požara

DRI je ranije utvrdila da Crna Gora još uvijek nema uspostavljen dovoljno efikasan sistem zaštite od šumskih požara. U cilju poboljšanja efikasnosti sprovođenja mjera zaštite šuma od požara, subjektima revizije DRI je dala 42 preporuke (69 preporuka – s obzirom da je devet preporuka dato јedinicama lokalne samouprave, a uzorkom su obuhvaćene četiri opštine, kontrolnom revizijom je kod opština izvršen pregled 36 preporuka), od kojih je 11 preporuka realizovano, 18 preporuka јe djelimično realizovano, 17 preporuka je u fazi realizacije, a 23 preporuke nijesu realizovane. Konačnim izvještajem date su preporuke Ministarstvu unutrašnjih poslova (Direktorat za vanredne situacije), Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvu održivog razvoja i turizma, Upravi za šume, lokalnim samoupravama (Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Podgorica i opština Nikšić, Berane i Pljevlja),Vladi Crne Gore – Koordinacionom timu za zaštitu i spašavanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 13:26