Фото: МВП
18/06/2021 u 14:09 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Радуловић у Турској: Анталијски дипломатски форум прилика за билатералне сусрете и разговоре о инвестицијама

Министар Радуловић захвалио је на прошлогодишњој вриједној помоћи Клиничком центру Црне Горе

Министар вањских послова Ђорђе Радуловић данас ће присуствовати Анталијском дипломатском форуму на коме ће говорити предсједник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган, као и шеф дипломатије те земље Мевлут Чавушоглу. 

Форум и јучерашњи састанак шефова дипломатија СЕЕЦП, прилика је такође за билатералне сусрете и промоцију Црне Горе као атрактивне земље за директне стране инвестиције. У том контексту, током састанка  са привременим премијером и министром вањских послова и европске интеграције Републике Молдавије, Аурелијем Ћокојем, шеф црногорске дипломатије истакао је да  двије земље имају пријатељске односе, као и да постоје многобројни потенцијали за њихово даље унапређење, изразивши очекивање да ће, сходно упућеном позиву, у текућој години његов молдавски колега посјетити нашу земљу.

Министар Радуловић такође се сусрео са Насером Алимом, предсједавајућим Турско-црногорског пословног савјета у оквиру Одбора за економске односе Турске са иностранством „ДЕИК“, који представља организацију за промоцију међународне сарадње Турске у Министарству трговине те земље.  

У разговору са угледним турским бизнисменом који послује и у нашој држави, шеф црногорске дипломатије указао је да Министарство вањских послова у сарадњи са осталим ресорима, припрема пето издање документа „Монтенегро Инвестмент анд Бусинесс Оппортунитиес“ у којем су презентоване кључне инвестиционе и бизнис предности, као и главни економски индикатори.

Он је упознао саговорника да је креиран Регистар подстицајних мјера за инвестиције истакавши да кроз изузетно конкурентну пореску политику, изједначавање третмана домаћих и страних инвеститора, те Закон о јавно-приватном партнерству који ће додатно унаприједити пословни амбијент, Влада улаже напоре да створи атрактивне услове за инвеститоторе.

Алим је истакао да га радује чињеница да је у Црној Гори повољна емидемиолошка ситуација, те да су турски инвеститори заинтересовани за улагања у областима туризма, пољопривреде и дрвне индустрије, посебно на сјеверу наше државе, због чега ће у наредном периоду њихова делегација посјетити нашу земљу. 

Министар Радуловић захвалио је на прошлогодишњој вриједној помоћи Клиничком центру Црне Горе, као и донацији амбулантних возила домовима здравља која је у току, посебно похваливши његову спремност да увијек презентује Црну Гору на најбољи могући начин и предано ради на анимирању турских инвеститора за даља улагања у нашу државу.

Наставак агенде обиљежиће састанак са министром вањских послова Сјеверне Македоније Бујаром Османијем, на коме ће бити ријечи о политичком дијалогу и свеукупним међудржавним односима, које карактеришу пријатељство, отвореност, континуирана међусобна подршка у оквиру регионалних и мултилатералних формата сарадње, као и заједничка визија двије државе да своју будућност граде на тековинама еуроатлантизма. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 00:05