Rakočević / FOTO - IVAN PETROVIC-IPE
11/04/2024 u 12:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Rakočević: Komisija za izbor članova Savjeta ASK-a da bude objektivna i izabere najkvalitetnije kandidate

zbog navedene izjave koju je dao kao predsjednik granskog sindikata, kao lice koje nije zaposleno u ASK-u, direktorica je suspendovala sve članove sindikata ASK-a, zahtjevajući od njih da se javno i zvanično ograde od njegovih navoda i da ih demantuju, što je pravni nonces.

Činjenica da sam medijski prozvao direktoricu ASK-a Jelenu Perović da je nezasita i da treba da završi u Spužu, a zbog koje je ista pokrenula krivični postupak protiv mene je konretno dokazana poslednjim izvještajem Ministarstva finansija, odnosno Budžetske inspekcije. Zloupotrebe u enormnim iznosima koje je direktorica ASK-a kanalisala sebi i svom poslušnom okruženju će neupitno svoj epilog doživjeti na mjestu na kojem sam naveo, sapštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Crne Gore, Nenad Rakočević.

Kako je istakao, zbog navedene izjave koju je dao kao predsjednik granskog sindikata, kao lice koje nije zaposleno u ASK-u, direktorica je suspendovala sve članove sindikata ASK-a, zahtjevajući od njih da se javno i zvanično ograde od njegovih navoda i da ih demantuju, što je pravni nonces.

- Takođe, pomenuta je novim aktom o sistematizaciji nezakonito degradirala gro članova sindikata i do pet, šest pozicija to jest zvanja i na taj način nastavila otvoreni mobing i pritisak na sindikat i članove sindikata. Ova klasična zloupotreba funkcije je dalju svoju razradu dobila kroz procese žalbi i tužbi pred Komisijom za žalbe i Upravnom sudu, a koji su kroz svoje odluke pokazali da su opravdano sumnjamo podložni nekim očigledno i dalje dovoljno jakim uticajima - kazao je Rakočević.

Rakočević je kazao da Sindikat poziva Komisiju za žalbe i Upravni sud za neobjektivno sagledavanje materijalnih i činjeničnih dokaza, bez ikakve namjere na pritisak prema njihovim odlukama, već jedino vođeni razlozima odbrane od dokazano montiranih i lažnih optužbi direktorice Jelene Perović. Pomenuta je nekadašanja predsjednica Osnovnog suda Cetinje i bliska prijateljica i saradnica bivše predsjednice Vrhovnog suda čija su djela i nedjela dobro poznata svim građanima Crne Gore.

- U svojim Odlukama i presudama ova dva važna državna organa, kompromitujući sebe su prenebregli zakonska rješenja i podržali Jelenu Perović u njenom ličnom ratu akcentujemo i protiv predsjednika sindikata ASK-a Dušana Drakića - rekao je Rakočević.

Rakočević: Nišić krije dokumentaciju Sindikata sudstva, sporna reprezentativnost

Zakon jasno propisuje zabranu da sindikalni predstavnici budu suspendovani, degradirani i da se vode disciplinski postupci protiv njih. Činjenica je da je nakon formiranja sindikata ASK-a direktorica izvukla neki predmet star više od 8 mjeseci koji je upravo radio njen pomocnik, a ne sindikalni predstavnik, i koji je ona potpisala te kao takav iskoristila da pokrene disciplinski postupak protiv istog i eliminiše ga iz radnog procesa i radnog okruženja.

- Upravni sud u ovom slučaju staje na stanovištu da je to u redu i da zakonska odredba koja propisuje zaštitu sindikalnih predstavnika nije primjenjiva u ovom slučaju, što je apsurd - kazao je on.

Rakočević ocjenjuje da svi sindikalni predstavnici svih sindikata u Crnoj Gori ne uživaju zaštitu propisanu zakonom i stoga se dovode u veoma opasnu i nezavidnu poziciju. Stoga je i ovo obraćanje u kontekstu da će Sindikat uprave i pravosuđa pored pomenutih slučajeva u ASK-u pozorno pratiti i druge slučajeve, zatim pratićemo rad svih državnih organa koji su relevantni za sindikalnu problematiku, sa akcentom na prethodno pomenute dvije institucije. Redovno ćemo kao i do sada informisati javnost i sve druge nadležne nivoe o sumnjivim slučajevima, kao i o kvalitetu rada resornih organa, odnosno u trenutno aktuelnim procesima pred Komisijom za žalbe i Upravnom sudu.

- Apelujemo na Komisiju za izbor članova Savjeta ASK-a da budu ekspeditivni i objektivni, te izaberu najkvalitetnije kandidate za članove, koji će ne samo smjeniti kompromitovanu direktoricu već u daljem izvršiti temeljne dubinske istrage, gdje će veoma lako doći do mnogobrojnih dokaza na osnovu kojih će odgovarati i direktorica i bivši članovi Savjeta ove važne državne institucije - zaključio je Rakočević.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:04