/ ILUSTRACIJA UNSPLASH
15/09/2023 u 05:52 h
Natalija MrdakNatalija Mrdak
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Romski đaci ne dolaze na nastavu jer nemaju prevoz

Djeca koja žive u naselju Konik ne pohađaju nastavu u šest osnovnih škola na teritoriji glavnog grada, i to od početka školske godine, 4.septembra

Podgorički osnovci iz RAE populacije ne idu na nastavu od početka školske godine, 4. septembra, jer nemaju prevoz do osnovnih škola "Oktoih", "Vuk Karadžić", "21. maj", "Savo Pejanović", "Vladimir Nazor" i "Marko Miljanov". Juče nijesmo saznali koliko je tačno učenika koji ne idu na nastavu, a iz Ministarstva prosvjete su nam kazali da svake godine finansiraju prevoz za 400 đaka RE populacije u Podgorici, a da su škole odgovorne za organizaciju.

– U skladu sa Strategijom socijalne inkluzije Roma i Egipćana, cijeneći princip afirmativne akcije i pravo na obrazovanje manjinskih naroda, kako bi obuhvat djece RE zajednice u osnovnim školama bio veći, a dropaut manji, Ministarstvo prosvjete svake godine organizuje besplatan prevoz za oko 400 učenika osnovnih škola RE populacije u Podgorici. I ove godine se pojavio problem sa prevozom djece RE populacije sa Konika do osnovnih škola u kojima pohađaju nastavu. Tim povodom, juče je Safet Kalač, generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica u Ministarstvu prosvjete, održao sastanak sa medijatorima i vozačima iz šest podgoričkih škola u kojima ta djeca pohađaju nastavu. Na sastanku je dogovoreno da se medijatori i vozači obrate upravama škola jer su škole odgovorene, tj. nadležne za organizaciju prevoza učenika. Takođe, danas će se održati sastanak i sa direktorima tih škola, na kojem će biti riječi o rješavanju nastalog problema. Napominjemo da je Ministarstvo prosvjete ovim školama obezbijedilo sredstva za gorivo neophodno za prevoz učenika RE populacije – kazali su za "Dan" iz Ministarstva prosvjete.

Državu tužili 2020. godine, proces u toku

Roditelji romskih učenika sa Vrela ribničkih su prošle godine zbog istog problema izrazili nezadovoljstvo ispred Ministarstva prosvjete, kada su predali zahtjev ministru Miomiru Vojinoviću da hitno riješi propust kako bi djeca mogla da prate nastavu.

Direktor NVO "Koračajte sa nama" Elvis Beriša i predstavnici roditelja predali su u septembru 2022. godine ministru Vojinoviću ugrentnu inicijativu da se riješi problem prevoza do škola "Marko Miljanov", "21. maj", "Savo Pejanović", "Vladimir Nazor", "Oktoih" i "Vuk Karadžić".

NVO "Koračajte sa nama" podnijela je 2020. i tužbu Osnovnom sudu protiv države zbog neorganizovanja prevoza. Taj proces je i dalje u toku, a problem se ponavlja već nekoliko godina. Bilo je i slučajeva da djeca po dva mjeseca ne idu u školu.

Kako prenosi portal Romanet, roditelji učenika romske populacije koji od početka školske godine nijesu pratila nastavu u šest podgoričkih osnovnih škola zahtijevaju da se hitno obezbijedi školski prevoz za njihovu djecu. Roditelji đaka sa Konika tvrde da se radi o dugogodišnjem problemu romskih učenika, čime se nastavlja njihova diskriminacija.

Fitim Pajazitaj, čija djeca pohađaju nastavu u OŠ "Savo Pejanović", ogorčen je i ne razumije zašto se svake godine dozvoljava isti problem samo za romsku djecu.

– Dvoje starije djece pohađaju nastavu u OŠ "Savo Pejanović", a od početka školske godine nemam nikakvu informaciju zašto nema prevoza i kada će biti organizovan. Moje treće dijete je neko iz ministarstva bez mog odobrenja upisao u OŠ "Vuk Karadžić". Volio bih da sva moja djeca uče u istoj školi, ali tu se mi roditelji izgleda ništa ne pitamo – kazao je Pajazitaj za portal Romanet.

Direktor NVO "Koračajte sa nama" Elvis Beriša tvrdi da se dešava da se roditelji obraćaju školama, gdje im kažu da treba da se obrate Ministarstvu prosvjete jer škole nisu nadležne za organizovanje prevoza.

Ni Mefailj Šabani, roditelj učenice šestog razreda OŠ "Vladimir Nazor", nema informaciju kada će biti organizovan prevoz.

– Molim sve ljude koji rade oko organizovanja prevoza da nam jave što prije kada će biti taj prevoz. Stalno isti problem imamo – istakao je Šabani.

On je zbog ovog problema pokušao da upiše dijete u najbližu osnovnu školu kako ne bi morao da čeka organizovani prevoz.

– Rečeno mi je da nema mjesta i da treba da idem u druge gradske škole da pitam. Ja ne znam gdje da idem, strah me je da će opet biti problema oko prevoza – rekao je Šabani.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 00:53