Драгослав Шћекић / - Јововић
11/12/2021 u 08:48 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Шћекић: ХПВ вакцинациjа у плану и за наредну годину

Свакако ће се на оваj начин обезбиjедити ефикасниjе остваривање здравствене заштите, jер се пациjент неће послиjе сваког специjалистичког прегледа на секундарном или терциjарном нивоу, враћати изабраном доктору за издавање нових упутница, рекао jе Шћекић

Директор Фонда за здравствено осигурање (ФЗО) Драгослав Шћекић казао jе Порталу РТЦГ да су за наредну годину буџетом планирана средства за набавку вакцина против ХПВ вируса.

У питању jе вакцина коjа jе, како истиче, уведена у програм обавезних имунизациjа становништва против одређених заразних болести на териториjи Црне Горе.

Подсjећамо да jе већ два пута одгађана имунизациjа ХПВ вакцином због короне, и да су средства преусмjеравана на набавку медицинских средства.

"Очекуjемо да ће се у 2022. години спровести активности на промоциjи здравља жена, као и да ће се планирано реализовати на наjбољи могући начин", казао jе Шћекић.

Када jе риjеч о здравственоj заштити у 2022. години, он jе рекао како очекуjу искорак у квалитету пружања здравствене заштите, приjе свега у благовременом пружању здравствених услуга.

"Од Клиничког центра Црне Горе смо добили податке о врстама здравствених услуга, коjе се, према њиховим евиденциjама, не могу пружати благовремено. Уз сагласност Министарства здравља, за ове услуге смо упутили jавни позив приватним здравственим установама, тако да ћемо за те услуге закључити уговоре са приватним здравственим установама", наводи Шћекић.

Увођењем информационог система унутар Клиничког центра Црне Горе, омогућено jе, подсjећа, да доктор специjалиста може интерном упутницом да упути пациjента на потребну диjагностичку услугу у КЦЦГ или код другог специjалисте ради давања мишљења, како би се заокружило медицинско испитивање пациjента, након чега се пациjент враћа изабраном доктору коjи прописуjе одговараjућу терапиjу и заказуjе нове контролне прегледе или нова лиjечења осигураника.

"Свакако ће се на оваj начин обезбиjедити ефикасниjе остваривање здравствене заштите, jер се пациjент неће послиjе сваког специjалистичког прегледа на секундарном или терциjарном нивоу, враћати изабраном доктору за издавање нових упутница", рекао jе Шћекић.

У 2022. години се, како jе казао, наставља употреба е-рецепта, као и наручивање терапиjе путем портал еЗдавље, а радићемо на разради даље информатизациjе система што ће бити приоритет и у наредним годинама, у циљу побољшања ефикасности здравствене заштите. Ипак, морам да нагласим да ће траjање пандемиjе у наредноj години, што ће бити врло извjесно, такође ограничити спровођење превентивних мjера, скрининга за рано откривање заразних и незаразних болести и друге превентивне активности, коjе су на жалост смањене због насталих околности, а представљаjу битну окосницу здравствене заштите", рекао jе Шћекић.

У наредноj години, сматра он, требало би наставити са здравственом политиком чиjи jе фокус на побољшању здравља за све категориjе осигураника и смањењу здравствених неjеднакости, уз приоритет на спровођењу jавног здравља (вакцинациjа становништва и ефикасно дjеловање здавственог система у ванредним ситуациjама)

"Мишљења смо да оваj план не треба да утиче на стабилност здравственог система, Министарство финансиjа мора бити свjесно да треба да обезбиjеди одговараjући буджет Фонду, а да Фонд у даљем остаjе институциjа коjа треба да обезбjеђуjе сва прописана права из обавезног здравственог осигурања. Држава мора обезбиjедити средстава чиjи jе претходни извор био из доприноса за обавезно здравствено осигурање", каже наш саговорник.

Он напомиње и да Фонд за здравствено осигурање у складу са законским и подзаконским актима, врши контролу спровођења уговора закључених са даваоцима здравствених и других услуга из здравственог осигурања.

"Организоване и обављене контроле, како редовне тако и ванредне, имаjу важну улогу у смислу мониторинга над процесом здравствене заштите. Поред финансиjског ефекта (коjи у поjединим контролама ниjе могуће ни исказати), организоване и обављене контроле имаjу важну улогу у смислу указивања на обавезно законито пословање здравствених установа, као и на праћење испуњавања уговорних обавеза кроз обим и садржаj пружених, евидентираних и фактурисаних услуга, а све у циљу остваривања права осигураних лица на здравствену заштиту у складу са дефинисаним законским и подзаконским актима", каже Шћекић.

Контроле се, каже, обављаjу са циљем благовременог уочавања и спречавања кршења уговорних обавеза и отклањања последица, а што утиче на добиjање правилних и правовремених података доносиоцима одлука у здравственом систему.

"Циљ контрола ниjе ускраћивање права осигураника, већ проналажење механизама коjи ће регулисати њихову потрошњу коjа настане остваривањем тих права, повећање квалитета и обима здравствене заштите, рационализациjа потрошње у систему здравства, увођење финансиjске дисциплине и jачање jавног сектора", наводи он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:11