/ PR CENTAR - PR CENTAR
24/09/2022 u 11:14 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Seksizam u Crnoj Gori često nije prepoznat kao problem

Treba da budemo aktivniji u smislu činjenjice da se ponekad seksizam prepoznaje i vidi na prvi pogled, a ponekad je iz namjera i onoga što čini tamnu stranu ličnosti, ocijenio je Bjeković

Seksizam u Crnoj Gori uzima maha i ne samo da nije adekvatno sankcionisan, već dosta često nije ni prepoznat kao problem, ocijenjeno je na panelu Instituta za pravne studije (IPLS) organizovanog povodom završetka projekta STOP seksizmu u Crnoj Gori, prenosi PR Centar.

Mirjana Ivanović iz IPLS-u napominje da su seksualna objektifikacija, rodni stereotip, mizoginija, govor mržnje, teme koje je potrebno sistemski obrađivati u crnogorskom društvu. Ona je, predstavljajući „Smjernice za prevenciju pojave i eliminaciju seksizma u djelovanju institucije Zaštitnika/ca ljudskih prava i sloboda“, kazala da je taj dokument nastao kao odgovor na Preporuku CM/Rec (2019)1 Savjeta Evrope, kao i na narastajući problem sve učestalije pojave seksizma u Crnoj Gori.

- Seksizam u Crnoj Gori, ne samo da nije adekvatno sankcionisan, već dosta često nije ni prepoznat kao problem, kazala je Ivanović i dodala da do sad nijesu napravljeni značajni pomaci u primjeni legislative.

Predstavljajući Smjernice, kazala je da je u njima dat niz aktivnosti koje Zaštitnik može da preduzima unutar institucije, ali i ka spolja, kako bi doprinosio prevenciji i eliminaciji seksizma u crnogorskom društvu. Mjere poput jačanja administrativnih kapaciteta te obuka zaposlenih, zajedno sa intervencijama u ranom obrazovanju, saradnji sa različitim institucijama i posebno medijskom zajednicom, treba da doprinesu kreiranju realne slike o rodnoj ravnopravnosti, rodnim ulogama, ravnopravnosti polova, te smanjenju rodnog jaza u Crnoj Gori.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda, Siniša Bjeković, rekao je da su primjeri seksizma, mizoginije, govora mržnje i otvorenih napada na žene u Crnoj Gori „tmurna slika naše relanosti“.

- Seksizam kao pojava u Crnoj Gori ovih dana dobija na zamahu i to ne treba kriti, ni ti se treba distancirati od takvih stvari, već naprotiv treba da budemo aktivniji u smislu činjenjice da se ponekad seksizam prepoznaje i vidi na prvi pogled, a ponekad je iz namjera i onoga što čini tamnu stranu ličnosti, ocijenio je Bjeković.

Bjeković je, govoreći o seksizmu, kazao da je, ako se on shvata kao pojava koja se temelji na ideji da su žene inferiorne zbog svog pola, onda jasno na koji način je potrebno ovu temu staviti u prvi plan.

- Ako pogledamo neke od primjera kada je u pitanju praksa institucije Omudsmana jasno ćete vidjeti da se najveći broj upravo usmjerava ka zaštiti žena, i to onih koje su najizloženije ovakvom vidu ponižavanja. Primarno, tu mislim na žene koje su bile i jesu nosioci javnih funkcija, koje su aktivne u javnom i političkom životu, naveo je Bjeković.

On je istakao da institucija Zaštitnika u velikoj mjeri za svoj uspjeh zahvaljuje civilnom sektoru, poručujući da je zbog toga neophodno da svaka institucija ima saradnju sa svim stejkholderima u društvu.

- Institucija Zaštitnika je potpuno svjesna činjenice da je seksizam kao pojava zapažena, štetna, vrijeđa ljudsko dostojanstvo, a to je ključ priče zbog koje ova i svaka druga institucija u državi treba da postoji, jer svaki vid narušavanja dostojanstva je najgori vid kršenja ljudskih prava i sloboda, rekao je Bjeković.

Viša pravna savjetnica, CGO/MBASE program, Snežana Kaluđerović, kazala je da su svi svjesni da se Crna Gora suočava sa porastom govora mržnje, navodeći da su seksistički govor i mizoginija u srži takvog govora.

Pravni ekspert, Mirko Bošković, kazao je da je cilj projekta bio da seksizam kao pojavu učine vidljivijom. Poručio je da su potrebne izmjene Krivičnog zakonodavstve, ali da to treba učiniti vrlo analitički i oprezno u legislativnom smislu.

Načelnica Odjeljenja za poslove rodne ravnopravnosti u Ministarstvu ljudskih i manjinskih prava, Biljana Pejović, kazala je da su rodni stereotipi duboko integrisani u patrijahalne obrasce ponašanja i razmišljanja.

- Rodni stereotipi su uzrok još uvijek postojanja brojnih i jakih nejednakosti polova u crnogorskom društvu, ocijenila je Pejović.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Direktorata za medije u Ministarstvu kulture i medija, Neđeljko Rudović, kazao je da se crnogorsko društvo, više nego što je moguće tolerisati, suočava sa nevaspitanjem i nekulturom u javnom dijalogu.

- Treba da se potrudimo da ovo bude društvo u kome će da postoji kultura dijaloga i potreban nivo telarancije, jer sva dešavanja ukazuju da mi nemamo potreban nivo kulture dijaloga i niko od nas u sučeljavanju stavova nije spreman da učini korak nazad i zastane i pomisli da je osoba preko puta u pravu, kazao je Rudović.

Događaj je organizovan u okviru projekta “STOP seksizmu u Crnoj Gori” podržanog u okviru programa OCD u Crnoj Gori – od osnovnih usluga do oblikovanja politika – MBASE, koji sprovodi Centar za građansko obrazovanje (CGO) u partnerstvu sa njemačkom fondacijom Friedrich Ebert Stiftung (FES), NVO Centar za zaštitu i proučavanje ptica Crne Gore (CZIP), NVO Politikon mreža, a u saradnji sa Ministarstvom javne uprave i Ministarstvom evropskih poslova Vlade Crne Gore. Program finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. novembar 2022 05:26