/ фото: МУП
29/06/2021 u 16:56 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Секуловић: Сарадња државних органа и међународних партнера кључ борбе против криминала

Наш циљ је да Црна Гора буде примјер како се држава успјешно бори против сваке врсте криминала, укључујући и организовани, казао је Секуловић

Борба против организованог криминала је императив сваке државе, а имајући у виду глобални карактер ове појаве, успјех зависи од заједничких напора и сарадње, саопштио је министар унутрашњих послова Сергеј Секуловић отварајући Регионални семинар о борби против организованог криминала у државама Југо-источне Европе, у организацији Амбасаде Француске у Црној Гори.

- Наш циљ је да Црна Гора буде примјер како се држава успјешно бори против сваке врсте криминала, укључујући и организовани- казао је Секуловић. 

Министарство унутрашњих послова израдило је Закон о унутрашњим пословима, који је Скупштина усвојила, а ступиће на снагу 3. јула.

- Овај закон је реформски и ствара све претпоставке за спровођење истинских промјена, у смислу реорганизације, пуне транспарентности рада, дефинисања јасних линија одговорности и предузимања активности на усклађивању поступања полиције са полицијским стандардима држава Европске уније. Најважније организационе измјене, предвиђене овим законом, су повратак Управе полиције под институционално окриље Министарства унутрашњих послова и формирање антикорупционе јединице- саопштено је министар.

Борба против организованог криминала захтијева мултидисциплинарни, јединствен и системски приступ, те је Министарство унутрашњих послова, након усвајања Закона, у сарадњи са стратешким иностраним партнерима, приступило изради кључних стратешких докумената, који ће бити стубови даљег развоја безбједности, а то су Стратегија за развој Управе полиције, Национална стратегија за борбу против транснационалног организованог криминала и Стратегија за превенцију и сузбијање тероризма, прања новца и финансирања тероризма, са пратећим акционим плановима.

- Сарадњу коју остварујемо и подршку коју нам пружају сусједи, Европска унија и Сједињене Америчке државе, као и међународне организације надлежне за ову област,  потврда је да се напори Црне Горе у борби против организованог криминала веома цијене, те да се очекују још бољи резултати- нагласио је Секуловић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 06:57