Спајић и Кривокапић / -SASA MATIC
05/10/2021 u 08:57 h
Milan SekulovićMilan Sekulović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Синдикат управе и правосуђа правду тражи на суду: Владу тужи 1.000 запослених у правосуђу

Потпуно игнорисање социjалног диjалога од стране Владе на челу са премиjером Здравком Кривокапићем, односно од стране ресорних министарстава, узроковаће велике последице, упозорили су у Синдикату

Синдикат управе и правосуђа најавио је колективну тужбу против државе, односно црногорске владе као послодавца због неисплаћивања накнада за приправност и дежурства за запослене у судовима и тужилаштвима, а очекују да тужбени захтјев потпише око 1.000 радника, потврђено нам је у тој радничкој организацији. Како наводе, Синдикат је Влади дао законски рок до краjа протекле седмице да ријеши овај проблем, а након тога су се одлучили на колективну тужбу због неисплаћивања приправности и дежурстава за запослене у судовима и тужилаштвима већ уназад четири мjесеца.

– Трошкови судских, адвокатских и обавеза вjештачења ће поред самог износа нагомиланих неисплаћених средстава бити нереално огромни. Зашто Влада не жели да приведе краjу законима условљено усаглашавање Гранског колективног уговора (ГКУ) веома jе индикативно, али ће као директну последицу управо имати велики броj тужби. Поставља се питање да ли неко намjерно опструира потписивање измjена и допуна ГКУ, ко то ради и коjи су му интереси – наводе у Синдикату.

Никад више извршилаца

Према подацима за обрачун зарада коjим располаже Министарство финансиjа, рада и социjалног старања, у августу 2021. на централном нивоу jе било запослено 42.439 особа, док jе према подацима из Регистра пореских обвезника Управе прихода и царина (ЦРОО), у jединицама локалне самоуправе у августу ове године евидентиран 14.931 запослени. Из Министарства јавне управе, дигиталног друштва и медија раније су казали да је Влада на краjу 2020. затекла пораст броjа запослених на централном и локалном нивоу од осам одсто, 42.193 лица на централном нивоу, а на локалном 13.235 лица, у односу на полазну основу из 2017. године, иако jе раниjим планским и стратешким документима било планирано смањење броjа запослених на централном нивоу пет процената, а на локалном за 10.

Из те радничке организације јуче су најавили да ће данас организовати конференцију на којој ће дати свој суд о низу актуелних тема. Прва је најава министра финансија и социјалног старања Милојка Спаjића о увећању зарада за јавну управу од 17 одсто, коју у Синдикату сматрају као добру инициjативу и амбициjу, али се поставља питање колико jе намjера дневно политичка.

– Сами проценат ниjе задовољаваjући, тражимо увећање од 25 одсто из много разлога. Такође, у наредном периоду Синдикат управе и правосуђа покреће инициjативу и кампању за враћање топлог оброка и регреса коjи нам jе отет, а коjи већ годинама тражимо да се врати и дефинише кроз платну листу. Потпуно игнорисање социjалног диjалога од стране Владе на челу са премиjером Здравком Кривокапићем, односно од стране ресорних министарстава, узроковаће велике последице, првенствено финансиjске издатке по основу великог броjа тужби коjе ће ускоро колективно организовати наш синдикат услед обавезуjућег и законима условног усаглашавања Измjена и допуна Гранског колективног уговора за област управе и правосуђа. Усаглашавање ГКУ jе обавезуjуће jош од 2016. године, а тужбе по основу неисплаћених средстава за приправност и дежурства у судовима и тужилаштвима прелазе броj од 1.000 запослених коjи су остварили законом утемељена права по наведеним основама и коjи су будући потенциjални тужиоци – наводе у Синдикату.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 23:33