MUP Crne Gore / - MUP CRNE GORE
26/10/2023 u 09:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

DRI: Skoro 2.000 policajca neraspoređeno, za opremu potrošeno duplo manje od predviđenog

DRI dala pozitivno mišljenje na finansijski izvještaj MUP-a uz skretanje pažnje na potrebu usaglašavanja podataka iz napomena uz finansijski izvještaj sa podacima GK Trezora, i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja

Državne revizorska institucija (DRI) je objavila Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova za 2022. godinu.

Nadležni Kolegijum DRI u sastavu dr Branislav Radulović (Rukovodilac Kolegijuma) i dr Milan Dabović (član Kolegijuma) izrazio  je pozitivno mišljenje na Godišnji finansijski izvještaj Ministarstva unutrašnjih poslova  za 2022. godinu, uz skretanje pažnje na potrebu usaglašavanja podataka iz napomena uz finansijski izvještaj sa podacima GK Trezora, i negativno mišljenje na pravilnost poslovanja.

- Revizijom pravilnosti poslovanja MUP-a utvrđene su neusklađenosti koje imaju i materijalan i prožimajući efekat i to u oblastima upravljanja ljudskim resursima i imovinom, javnih nabavki, unutrašnjim finansijskim kontrolama i upravljanju izdacima za sudske sporove i date su 22 preporuke u cilju otklanjanja istih- navodi se u saopštenju DRI.

MUP je potrošačka jedinica čiji je realizovani budžet u 2022. godini iznosio 89,6 miliona eura i koja je u decembru iste godine imala 4995 zaposlenih.

- Revizijom su utvrđeni nedostaci u oblasti upravljanja ljudskim resursima koja je u strateškim dokumentima prepoznata kao oblast od primarne važnosti za razvoj policije. Utvrđeno je, između ostalog, da  nije izvršena analiza potrebnih obrazovnih profila u MUP-u /Upravi policije, analiza potreba za obrazovanjem i obukama na osnovu izvještaja o ocjenjivanju, nije izrađen plan obuka na osnovu podataka iz obrasca o ocjenjivanju i nijesu organizovane obuke radi napredovanja u neposredno više zvanje. Od ukupnog 4830 zaposlenih (koliko ih je bilo u julu 2023. godine), njih 1.921 ili 40% je bilo neraspoređeno- navodi se.

Iako su sredstva bila obezbijeđena, kako se dodaje, postupci za nabavku uniformi policijskih službenika, stacionarnih radarskih sistema, kamera za nošenje, i dr. nijesu realizovani, pa je od ukupno 15,86 miliona eura planiranih nabavki realizovano 6,7 mil eura odnosno 42,26%.

- U oblasti unutrašnjih kontrola, utvrđeno je da rukovodilac subjekta revizije nije utvrdio plan za uspostavljanje/unaprjeđenje finansijskog upravljanja i kontrola, nije odredio lice zaduženo za uspostavljanje, sprovođenje i razvoj finansijskog upravljanja i kontrola, nije odredio lice za prijem i postupanje po obavještenjima o sumnjama na nepravilnosti i prevare i nije odredio lice odgovorno za koordinaciju aktivnosti na uspostavljanju procesa upravljanja rizikom.Ministarstvo unutrašnjih poslova je u decembru 2022. godine isplatilo varijabilni dodatak svim zaposlenim, na osnovu zbirnih rješenja, u kojima se kao kriterijumi navode izuzetni rezultati i kvalitet rada i povećan obim posla, bez detaljnog obrazloženja odnosno opisa konkretnog posla- saopšteno je iz DRI.

Naglašavaju da je Ministarstva unutrašnjih poslova dužno da do 24.novembra 2023. godine, izradi i dostavi Državnoj revizorskoj instituciji plan aktivnosti za realizaciju preporuka koji sadrži mjere, nosioce, aktivnosti i rokove i do 24.aprila 2024. godine, izvijesti DRI o preduzetim radnjama po izrađenim i dostavljenim  preporukama.

- Shodno potpisanom Sporazumu o saradnji Konačan izvještaj DRI se dostavlja Skupštini Crne Gore kao i  Odboru  za bezbjednost i odbranu i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet. Konačni Izvještaj o reviziji Godišnjeg finansijskog izvještaja Ministarstva unutrašnjih poslova za 2022. godinu je dostupan na zvaničnoj internet stranici Državne revizorske institucije- zaključuje DRI.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
28. april 2024 21:42