Sindikat prosvjete / - SINDIKAT PROSVJETE
25/12/2023 u 14:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

SPCG: Ne prekidamo nastavu u srijedu, selimo je ispred Skupštine gdje svi zajedno držimo javni čas

Mi ne prekidamo nastavu. Mi je selimo ispred Skupštine, gdje u otvorenoj školi svi zajedno držimo javni čas, sa nastavnom temom,,Za bolje sjutra – Pravda za prosvjetu danas”. Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koju možemo održati vašoj djeci, navode iz Sindikata prosvjete

Sindikat prosvjete Crne Gore uputio je otvoreno pismo namjenjeno đacima i njihovim roditeljima u kojem ih javno obavještavaju o razlozima organizovanja protesta koji je zakazan za srijedu 27.decembra ispred Skupštine, zbog kršenja Granskog kolektivnog ugovora od strane Vladei najave da neće biti povećanja zarada u tom sektoru.

- Sindikat prosvjete Crne Gore u srijedu, 27.12. organizuje ispred Skupštine PROTEST – JAVNI ČAS na koji su pozvani svi prosvjetni radnici Crne Gore. Mi smo prinuđeni na taj korak zbog nepravde i kršenja Granskog kolektivnog ugovora od strane Vlade Crne Gore. Mi imamo obavezu da čuvamo dostojanstvo profesije kojoj pripadamo. Poštovani učenici i roditelji, u velikom broju vaspitno-obrazovnih ustanova u Crnoj Gori toga dana neće biti nastave, pa vam, kao organizatori protesta upućujemo izvinjenje sa nadom da ćete nas razumjeti, navodi se u otvorenom pismu.

Kako su saopštili, prosvjetnim radnicima je dužnost da uče djecu pravim vrijednostima, da budu slobodni građani, da ne odustaju.

- Biće uzaludan naš trud, ako nismo spremni da im na praktičnom primjeru pokažemo kako se izboriti za ono što je istina, za ono što je pravda.

- Mi ne prekidamo nastavu. Mi je selimo ispred Skupštine, gdje u otvorenoj školi svi zajedno držimo javni čas, sa nastavnom temom,,Za bolje sjutra – Pravda za prosvjetu danas”. Ovo je jedna od najvažnijih lekcija koju možemo održati vašoj djeci, navode iz Sindikata prosvjete.

Kako dodaju, lekcija ima za cilj da javnost prepozna da je osnovna svrha zakona da pomaže građanima i štiti društvo, da je obaveza države i institucija da poštuju i sprovode zakone i ugovore (GKU). Iz Sindika navode da javnost treba da prepozna značaj prosvjetnog radnika za društvenu zajednicu, oprinos nastavnika u oblikovanju budućnosti kao i probleme i prepreke sa kojima se suočavaju prosvjetni radnici u Crnoj Gori.

- Kao prosvjetni radnici u srijedu držimo lekciju, ali i polažemo ispit. Uvjereni smo da ćete shvatiti opravdanost našeg iznuđenog koraka i razumjeti da je poruka koju mi šaljemo sa ovog javnog časa, a to je da tražimo pravo, pravdu i dostojanstvo za našu profesiju, od izuzetnog značaja za vašu, odnosno našu djecu, zaključuju iz Sindikata.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 11:24